20 mil. nelegalnih objekata doneće 5 mil. EUR

U Beogradu ima 20 miliona nelegalnih kvadrata, a njihovim ozakonjenjem prihodi od poreza u budžetu grada povećaće za četiri do pet miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

17:09

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Kada neko dobije rešenje o legalizaciji, mi ćemo ga upisati u poreske knjige i on će početi da plaća porez", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je upitan da prokomentariše navode opozivcije da je za sledeću godinu planirano više novca od poreza, a da se istovremeno usvajaju odluke koje navodno predviđaju smanjenje poreza, a on je objasnio da postoji mnogo objekata koji nisu evidentirani i za koje se trenutno ne plaća porez, a ubuduće će, zbog usvajanja Zakona o ozakonjenju, biti više objaekata za koje će se plaćati porez, pa samim tim i više prihoda u budžetu.

Govoreći o odluci o povećanju stope amortizacije, Vesić je rekao da je Grad uradio najviše što je mogao po postojećem zakonu.

Prema njegovim rečima, povećavajući stopu amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, oni koji žive u starijim kućama imaće niži porez na imovinu.

Vesić nije mogao da precizira o kojem broju domaćinstava se radi i koliko će tačno iznositi samnjenje poreza, ali je rekao da je gradska Uprava javnih prihoda nadležna za to.

"Moja inicijativa kod Ministarstva finansija je da se napravi jedna vrsta vodiča kroz porez na imovinu za građane kako bi oni znali koje sve povlastice mogu da ostvare", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad inicirao promene Zakona o porezu na imovinu, koje predviđaju veći broj zona i uvođenje dodatnih kriterijuma kako bi visina poreza pratila infrastrukturnu opremljenost.

Vesić očekuje da će te izmene biti u proceduri u Skupštini Srbije do marta sledeće godine.

Naveo je i da se moraju rešiti problemi koje imaju ustanove dečje i socijalne zaštite, sportski i kulturni objekti… a koji imaju visoke poreze na imovinu, koje ne mogu da plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: