Manji porez na stare kuće i stanove

Građani koji žive u starijim kućama i stanovima imaće niži porez na imovinu u zavisnosti od starosti objekta, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

15:50

Default images
Foto: Beta, arhiva

Vesić je novinarima u Skupštini Beograda rekao da je Grad uradio ono što je mogao da uradi u okviru postojećeg zakona.

"Mi smo povećali stopu amortizacije sa 0,8 na jedan odsto. To je maksimalna stopa amortizacije. To znači da će oni građani koji žive u starijim kućama imati niži porez na imovinu, u zavisnosti od starosti objekta. To može da ide i do četiri odsto", kazao je Vesić.

On je rekao da će svi građani imati niži porez na imovinu u okviru onoga što je grad mogao da uradi.

"Mnogo je važnije da je grad inicirao promenu Zakona o porezu na imovinu, koji treba da omogući da se poveća broj zona i da se uvedu dodatni kriterijumi kako bi porez na imovinu pratio infrastrukturnu opremljenost", kazao je on i dodao da postoji obećanje da će izmena zakona ući u proceduru do marta 2016. godine.

Vesić je naveo da se insistira na tome da oni koji žive na Dedinju ili Senjaku, a nemaju infrastrukturu, na primer kanalizaciju, ne mogu da plaćaju isti porez kao i oni koji imaju.

On je naveo da su na današnjoj sednici Skupštine grada promenjene neke zone i da je to bio maksimalno što je moglo da se uradi.

"Postoji problem sportskih objekata i objekata kulture koji imaju visoke poreze na imovinu, a ne mogu da ih plate. Dodaćemo još jedan korektiv kada je reč o tim objektima", rekao je gradski menadžer.

Vesić je kazao da će čim budu urađene izmene Zakona o porezu biti napravljen i Vodič kroz porez na imovinu za građane, kako bi znali koje olakšice mogu da ostvare.

On je kazao da mnogi građani ne znaju da imaju poreske olakšice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: