Budžet već sutra pred vladom?

Nacrt budžeta za 2016. trebalo bi sutra da se nađe pred članovima Vlade Srbije, a nakon što vlada usvoji taj dokument, biće upućen i poslanicima na razmatranje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

15:25

Default images
Foto: Tanjug

Kako je ranije najavio ministar finansija Dušan Vujović, poslanici bi o budžetu trebalo da se izjasne najkasnije do 11. decembra.

Usvojen Zakon o budžetu za 2016. trebalo bi priložiti na uvid i bordu direktora MMF-a, od kojih se očekuje da pre katoličkog Božića potvrde Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije aranžmana.

Prema jednoj od poslednjih verzija nacrta, u koju je Tanjug imao uvid, za sledeću godinu je planiran gotovo 70 milijardi dinara niži deficit nego u 2015.

Dok je u budžetu za 2015. planirani deficit iznosio 191,35 milijardi dinara, u sledećoj godini plan je da minus u kasi bude još niži - da ne pređe 121,8 milijardi.

Planiran je veći priliv novca, i to za oko 72 milijarde dinara, dok je u planu da rashodi budu za oko dve milijarde veći od ovogodišnjeg plana.

Mediji su preneli da država sledeće godine planira da izdvoji oko šest milijardi dinara više na ime subvencija - odnosno, 86,9 milijardi dinara.

Subvencije bi bile veće u privredi, zatim za puteve i železnice, kao i za turizam.

Savetnica ministra privrede Tamara Jurenić izjavila je nedavno, govoreći o subvencijama, da sada važe nova pravila, koja su mnogo preciznija, i "apsolutno onemogucavaju mogućnost donošenja diskrecionih odluka i ad hok odlučivanja u odnosu sa ulagačima".

"Modeli su sada takvi da, ne samo da odredjuju visinu podsticaja nego i kriterijum po kojem ćemo ulaganja deliti - na ona od nacionalnog i lokalnog značaja", istakla je Jurenić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: