Niste opušteni na odmoru - evo rešenja

Jedino čega se industrija putovanja u 2016. godini ozbiljno plaši jeste terorizam i nesigurnost. Sve ostalo ide u prilog turističkim kretanjima u svetu.

Srbija

Izvor: Slobodna Dalmacija

Ponedeljak, 30.11.2015.

12:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tome doprinose cene nafte, koja omogućava jeftiniji avio-prevoz, preko velikih ulaganja u nove smeštajne kapacitete do sve šire lepeze potencijalnih putnika i njihovih interesa.

Međutim, Udruženje putničkih komopanija SAD-a je istraživanjem utvrdilo kako se zaposleni na odmoru ne opuštaju i stalno su pod stresom zbog brige za radno mesto.

U SAD je sve učestalija pojava novog trenda kompanija koje svoje radnike šalju na neograničeni odmor.

Polovina anketiranih Amerikanaca ocenila je stoga kako oseća kao da im je godišnji odmor uskraćen, ukraden, zbog čega posledice trpi i industrija putovanja.

Čak 40 odsto Amerikanaca ne iskoristi svoj celi godišnji odmor, a 13 odsto njih ne uzima uopšte plaćeni odmor. Da bi amortizovali takav loš osećaj zaposlenih, koji se negativno odražava i na njihove radne aktivnosti na poslu, četiri američke kompanije ("Netflix", "Evernote", "Gravity Payments" i "Virgin Group") uvele su u kancelarijama u Londonu, Ženevi i Njujorku pravilo da zaposleni mogu da uzmu godišnjeg odmora – koliko im treba.

Prvi rezultati tog eksperimenta pokazali su da se čak 80 odsto zaposlenih s takvog odmora vraća zadovoljnije i veselije, bez stresa i s puno više radnog elana.

"Sve su to važne odlike dobrog radnika i uspešne kompanije, pa smo im dali mogućnost da koriste slobodnih dana onoliko koliko misle da im treba da se zaista odmore", kažu poslodavci, a zadovoljni su i u turističkim agencijama kojima je poraslo zanimanje za putovanje radnika iz takvih kompanija.

Komapanije imaju odmorne i motivisane radnike, a turistička industrija zarađuje – objašnjavaju takav stav Amerikanci, a najavljuje se da bi na sličan način uskoro trebali da razmišljaju i u velikim kompanijama u Japanu i Južnoj Koreji, objavljeno je na WTM-u u Londonu.

Rekordan broj turista

Putovanje je jednostavno "in". Svet će ovu godinu završiti s rekordnih 1,18 milijardi turista, odnosno gotovo 90 miliona svetskih putnika više nego prošle godine, a prema prvim objavljenim analizama i istraživanjima tržišta, turisti su spremni na još veću potrošnju.
Foto: Thinkstock
Turisti će putovati više puta godišnje po nedelju dana, a Nemačka će i dalje ostati najveće tržište turista za celi svet. Niskotarifne avio-kompanije će uzeti gotovo 40 odsto svetskog putničkog saobraćaja.

Najveći rast među smeštajnim kapacitetima belži smeštaj u domaćinstvima u celoj Evropi, a među gradovima prvi na lestvici po pularnosti će biti Hong Hong, ispred Pariza i Londona.

Ture za samce

Sve su to pokazala istraživanja tržišta za 2016. godinu objavljena u Londonu, na Svetskom sajmu turizma, koji je dao putokaze u kojem smeru će gosti birati putovanja u 2016. i šta će im pri donošenju te odluke biti najvažnije. Pa iako je najrašireniji trend jeftinih putovanja koja su promovisali uglavnom mladi turisti, sada im se u tome pridružuju i putnici svih generacija.

Tako i penzioneri i oni u "zlatnim godinama" rado biraju lou-kost avione za dolazak na odredište, ali i smeštaj u domaćinstvima ili apartmanima kao najisplativiji.

Uz rast broja mlađih turista, sve brojniji u putovanjima su i "seniori" koji čine 1,5 milijardi svetske populacije, a gotovo trećina njih je voljna da putuje. Među svojevrsnim novim "ciljnim grupama" gostiju koje se nameću zadnjih godina u turizmu, turistički radnici izdvajaju i sve prisutnije samce na putovanjima. Za njih se organizuju i posebne ture u kojima su cele grupe sastavljene od turista koji su bez pratnje na putovanju, pa im je to prilika za druženje i upoznavanje novih ljudi.

Uprkos godinama ekonomske krize, turističke analize kažu kako svet i dalje obilaze "milioni milionera", pa ne čudi da je potražnja za luksuznim hotelima i raskošnim vilama u porastu, dok se očekuje pad zanimanja za hotele srednje kategorije.

Čini se, naime, da na tržištu onih koji žele odsesti u hotelima, sve veći udeo imaju oni koji biraju hotele s četiri i pet zvezdica, dok gosti koji nemaju novca za takav odmor radije biraju apartmane, stanove i kuće za iznajmljivanje od hotela sa skromne tri ili manje "zvezdica" na fasadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: