"Imamo potencijal da budemo lideri"

Srbija želi da bude lider u korišćenju obnovljivih izvora energije, posebno biomase gde ima veliki potencijal.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 29.11.2015.

16:55

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Imamo ogromne potencijale u biomasi, šumskoj i poljoprivrednoj, koju želimo da iskoristimo i pređemo na obnovljive izvore energije jer su veoma važni za razvoj zelene energije, životnu sredinu i zdravlje ljudi", rekla jedržavna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Ona je podsetila da je Srbija među prvima u svetu, uoči konferencije o klimi u Parizu u decembru, dostavila svoj nacionalni cilj za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030, čime je pokazala da daje snažan doprinos očuvanju životne sredine.

Na skupu "Kako unaprediti upotrebu bioenergije na Balkanu" pomoćnik ministra šumarstva Republike Srpske Goran Zubić istakao je da potrebna regionalna saradnju u cilju većeg korišćenja bioenergije ali i kako bi se u regionu unapredili šumarstvo, energetika i ekonomski potencijal.

Rukovodilac pograma "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" (DKTI) Tomas Mihel rekao je da je bioenergija važna za Srbiju i region jer donosi energetsku nezavisnost zasnovanu na sopstvenim resursima, omogućava otvaranje novih radna mesta, smanjuje emisije ugljen-dioksida (CO2) i privlači investicije.

On je podsetio da su neki od ciljeva programa DKTI, kao zajedničkog projekta Ministarstva poljoprivrede i životne sredine i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), podrška toplanama u prelasku na biomasu i efikasnije korišćenje drvnog ogreva u domaćinstvima.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je i saradnja između nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg i Srbije u oblasti bioenergije, a Evropskoj uniji su dostavljena dva projekta koji uključuju razvoj trgovinskih centara za biomasu i razvoj biosela u više zemalja regiona, uključujući Srbiju.

Zaključci regionalne radionice o korišćenju bioenergije biće predstavljeni na konferenciji zemalja Dunavskog regiona koja će se, kako je rekao Mihel, verovatno održati u septembru 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: