"Dogovori iz Kine jačaju poziciju Srbije"

Dogovori koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić postigao u Kini u oblasti ekonomije imaju veliki značaj, kaže profesorka FPN Dragana Mitrović.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

12:33

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ona smatra da interesovanje Kine, kao jednog velikog globalnog ekonomskog igrača, povećava i ojačava naše geopolitičke pozicije i ulaganja u Srbiju.

Mitrović, koja je direktorka Centra za studije Azije, je rekla da su neki od postignutih dogovora finalizacija već započetih pregovaranja o investiranju, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, a da bi eventualno kinesko učešće kao suvlasnika Železare Smederevo unapredilo njenu prozivodnju, čime bi ona postala deo velikog poslovnog ciklusa globalno prisutne kineske korporacije.

Kako je navela, to je dobra poruka svetu i drugim investitorima da je Kina kao možda trenutno i najveći globalni svetski investitor zainteresovana i voljna da kreditira i da ulaže u našu zemlju i omogući velike investicije.

To, dodala je, znači da Kina ima poverenje u budućnost ekonomije Srbije i da je vidi integrisanu u regionalne i velike projekte koje je inicirala pre godinu, dve.

Kako je navela, problemi u realizaciji kineskog učešća u izgradnji dve deonice autoputa na Koridoru 11 sada su očigedno prevaziđeni i dogovor je postignut.

"Sve je to dobro u smislu da otvara nove investicione cikluse, da predstavlja građenje infrastrukture kao što je saobraćajna infrastruktura koja je temelj i oporavka ekonomije i njenog budućeg razvoja", kaže Mitrović.

Navodi i da bismo voleli da vidimo mnoge manje i srednje kineske kompanije koje bi onda došle za ovim gigantima i takođe investirale u našu ekonomiju, što bi dovelo do otvaranja radnih mesta.

Kinesko poverenje, navela je, i posebna pažnja kojom je okružen premijer Vučić tokom posete toj zemlji, pokazuje ne samo poštovanje prema našoj zemlji i ličnosti premijera nego govore o tome da su Kinezi zadovoljni ulogom kojom smo mi u ovom partnerstvu Kina plus 16 zemalja odigrali u smilu zemlje koja je primila najveći broj velikih investicija, pre svega iz oblasti saobraćajne, ali i energetske infrastrukture.

"Mi smo se tu pokazali kao dobar model. U tom smilu mi treba da iskoristimo ovu klimu i da privučemo još neke druge kineske investitore jer kada Kina ulaže u neku ekonomiju i pokazuje da ima poverenje u budućnost te ekonomije, to je odlična poruka i za druge investitore", kaže Mitrović.

Kako je navela, veoma je zapaženo učešće Srbije u okviru samita Kina plus 16 zemlja centralne i jugoistočne Evrope koje pokazuje da nivo političkih odnosa Kine i Srbije u smislu strateškog partnerstva zaista ispunjava konkretnu i smislenu sadržinu od koje obe zemlje imaju koristi.

"Interesovanje jednog velikog globalnog ekonomskog igrača kao što je Kina povećava i ojačava geopolitičke pozicije Srbije. Postoji značajno interesovanje Rusije, ali i nekih drugih zapadnih investitora. To samo može da jača našu poziciju koja je oslabljena nizom događaja u ekonomiji i politici u prošloj deceniji", zaključila je Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: