"Srbija na stres testu ubedljivo najbolja"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da nema bilo kakve najave Gasproma da postoje neki problemi u snabdevanju Srbije gasom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

10:30

Default images
Foto: Tanjug

Antić je dodao da država ima dobro razrađene planove i korake za svaki mogući scenario.

''Imamo veoma čvrst ugovor sa Gaspromom o dugoročnom snabdevanju gasom kojim su definisane njihove obaveze za isporukama tokom čitave sezone i sa jasno definisanim dinamikama vezano za periode godine kada se te isporuke gasa vrše'', rekao je Antić.

Komentarišući odluku Rusije da obustavi isporuku gasa Ukrajni, Antić je istakao da je činjenica da je nama tranzitni pravac isporuke ruskog gasa kroz Ukrajnu i Mađarsku, odnosno da je to glavni pravac snabdevanja ne samo za Srbiju već za čitav region.

''Apsolutno nemamo bilo kakvu najavu od strane Gasproma da postoje neki problemi u snabdevanju Srbije gasom, ali kao izuzetno odgovorna vlada koja je svoju ozbiljnost u tom segmentu energetske bezbednosti pokazala prošle godine koja je za nas bila teška zbog poplava i poplavljenih rudnika, ali i slične krize u Ukrajni veoma pažljivo pratimo sva dešavanja vezamna za tranzit gasa kroz Ukrajnu'', rekao je Antić.

On je istakao da Srbija ima veoma dobro razrađene planove i jasno definisane korake za svaki mogući scenario.

Podsećajući da je na nivou energetske zajednice koju čine drzave jugoistočne Evrope prošle godine rađen stres test koji je anticipirao različite krizne situacije pre svega vezane za snabdevanje gasom, Antić je istakao da je stres test Srbije bio ubedljivo najbolji od svih zemalja u regionu.

''Ova vlada i ministarstvo, naše energetske kompanije, imaju i znanja i planove i dobro su pripremljena za svaku situaciju'', rekao je Antić.

Ističući da je bitno da to ne zvuči kao spisak lepih reči, ministar energetike je naveo da je činjenica da imamo u potpunosti puno skladište Bantaski dvor gde ima više od 450 miliona metar kubnih gasa sa kojim imamo veliku stabilnost.

''Imamo određene količine domaćeg gas, imamo određene energetske subjekte koji mogu u značajnoj meri da susptituišu potrošnju gasa nekim drugim energetom pre svega mazutom zbog čega ekolozi nisu srećni'', rekao je Antić dodajući da se taj scenario ne priželjkuje, ali da za svaku moguću situaciju Srbija ima vrlo precizan razigran plan šta da radi i koji su koraci preporučeni.

Govoreći o nedavnoj poseti Kini, Antić je istakao da je ta poseta bila više nego uspešna.

''To je zaista nešto što treba da pruži veliku šansu i ohrabrenje našim građanima. Rezultati te posete će uticati na život svih nas'', zaključio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: