"Zabrinjavajuća nezaposlenost u regionu"

Direktorka hrvatske kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Vedrana Jelušić Kašić ocenila je da je nezaposlenost mladih u regionu zabrinjavajuća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.11.2015.

11:59

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ona je navela da ta banka ima aktivne projekte koji im pomažu da se uključe u tržište rada.

"Nezaposlenost mladih u Srbiji i susednim državama je izuzetno zabrinjavajuća i to je veliki problem za privrede. Samo ono društvo koje uključuje podzastupljene grupe, što su ovde i mladi, može biti održivo i srećno", rekla je ona u izjavi Tanjugu na marginama Samita 100 mladih lidera jugoistočne Evrope.

Govoreći o podršci koju im pruža ta banka, ona je rekla da EBRD preduzima aktivnosti koje podstiču uključivost u društvu i zapošljavanje.

"Često u našim projektima sarađujemo sa privatnim firmama, pa one uzmu mlade na praksu. Takođe, neke od njih se odlučuju da sa obrazovnim institucijama održavaju seminare, kurseve, kako bi premostili neusklađenost obrazovanja i onoga što tržište treba", navela je Jelušić Kašić.

Kako je istakla, EBRD ima i posebne programe za žene preduzetnice, takav program postoji i u Srbiji, a razvijen je sa komercijalnim bankama.

EBRD se, kako je rekla, odlučila na takve programe, jer je prosek zastupljenosti žena u firmama ispod 20 odsto, a imaju i nižu aktivnost i na nivou EU u odnosu na muškarce.

Ta banka je, dodaje ona, spremna da pomogne da se, po uzoru na Veliku Britaniju, podstaknu žene da preduzmu istu preduzetničku aktivnost kakvu imaju muškarci.

"To je veliki potencijal", poručila je.

Prema njenim rečima, EBRD je uspela da, iz donatorskih sredstava, osigura stručne seminare, savetnike, ljude koji rade sa ženama koje već imaju firme, ali i sa onima koje žele da ih otvore, a finansijske institucije su obezbedile novac za finansiranje njihovih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: