Podstanara više neće biti, briše ih - zakon

Zakupci nekretnina u našoj zemlji tvrde da su potpuno obespravljeni predlogom novog propisa o stanovanju.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 27.11.2015.

19:17

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Umesto 90 dana, rok za iseljenje je smanjen na tek osam dana. Ne rešavaju se ni muke stanodavaca

Neplaćanje kirije, uništeni nameštaj, ogromni dugovi za komunalije, samo su neki od problema koji muče stanodavce. I podstanari imaju svoj spisak primedaba na gazde koje ne žele da potpišu ugovor o zakupu, neće da ih prijave na adresi stanovanja i kojima ne pada na pamet da plate porez državi.

Muke i jednih i drugih, međutim, neće biti manje ni posle usvajanja novog zakona o stanovanju, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana. Predstavnici podstanara tvrde da im je uskraćeno i ono malo prava koja su imali po važećem ZOS-u, pišu Večernje novosti.

"Novim nacrtom zakona o stanovanju podstanari su bukvalno izbrisani sa spiska živih. Po važećem zakonu, prava podstanara su regulisana u članovima 7, 9, 10 i 11, a u novom nacrtu ih uopšte nema", kaže advokat Mirko Mirković, zastupnik Udruženja podstanara "Velegrad". - Umesto da preciznije reguliše prava i obaveze i vlasnika stanova i podstanara, novi zakon ih potpuno ignoriše. Ako nadležni ništa ne promene, pre usvajanja zakona, u budućnosti ćemo imati još više problema između zakupaca i stanodavaca.

Mirković kaže da je ignorisanje podstanara u novom zakonu o stanovanju, pokušavaj da se njihova prava i obaveze određuju po Zakonu o obligacionim odnosima.

"U članovima od 567 do 599 ovog akta predviđene su odredbe o zakupu, ali svih nekretnina", objašnjava advokat. - On nije dovoljno precizan, a pritom su neke odredbe potpuno nepovoljne za podstanare. Jedna od njih je da je otkazni rok osam dana, umesto 90, koliko je po još važećem ZOS-u. Dostavićemo Ministarstvu građevine naše komentare i predloge, i nadam se da će ih uvažiti. Naš predlog je bio da se stanodavci obavežu ne samo da zaključuju ugovore, već da ih overe u sudu ili bar u opštini. Oni su, međutim, napisali da ugovor o zakupu može biti zaključen, a ničim ih ne obavezuju da to i urade. Ako nema kazne, to nije zakon nego samo nečija želja.

U Ministarstvu građevine potvrđuju da se nacrtom novog zakona ova oblast ostavlja u nadležnost Zakona o obligacionim odnosima. Oni napominju da je u toku javna rasprava i da će se razmotriti zahtevi Udruženja podstanara da se eventualno u nacrtu novog zakona propiše duži otkazni rok od onog koji je propisan Zakonom o obligacionim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: