Tramvaji voze do Vidikovca?

Ponovo aktuelna stara ideja o proširenju tramvajske mreže koja bi išla preko Žarkova. Zbog najavljenih šina zabranjena sadnja drveća

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 27.11.2015.

16:21

Default images
Foto: Freeimages.com

Ideja stanovnika Žarkova da zasade drvored sredinom Trgovačke ulice naišla je na - "tramvajsku rampu".

Mada su mnogi zaboravili na ovaj plan, koji već decenijama prekriva prašina, sve je bliži momenat kada će "ćira" proći od Banovog brda prema magistrali. Nedavno je urađen i Plan razvoja mreže javnog prevoza, koji je zamišljen u tri faze, a ta poslednja ide u pravcu širenja tramvajskog podsistema ka Vidikovcu, pišu Večernje novosti.

Žarkovački entuzijasti, koji su želeli da ulepšaju jednu od većih ulica u naselju, dobili su od "Zelenila" obrazloženje da je sadnja drveća duž središnjeg ostrva koje razdvaja smerove u Trgovačkoj ulici nemoguća jer je planirano da ovom trasom prođe laki šinski sistem - tramvaj.

Za tramvaj kroz Žarkovo projektna dokumentacija postoji odavno. Nadvožnjak u Trgovačkoj ulici izgrađen pre 30 godina u nastavku razdelnog ostrva, dokaz je planiranog proširenja tramvajske mreže. Središnji deo mosta ostavljen je za tramvaje, a dalje prema Vidikovcu, uz Ibarsku magistralu, urađeno je proširenje.

Tramvajske šine prošle bi ovuda pre više decenija, da projekat "Tramvajem u 21. vek" nije stavljen u zapećak zbog obnovljenih planova za metro. Tako već više od četvrt veka tavore i tramvaji i vozovi, jer realizaciju planova osim novca diktiraju i kabinetska rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: