U HR raspuštaju opštine ako kasne, kako ćemo mi?

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će od 1. januara početi elektronsko izdavanje građevinskih dozvola .

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2015.

14:23

Default images
Foto: Tanjug

Ona je pozvala gradove i opštine da se na vreme pripreme, pošto neće biti pomeranja roka.

Predstavnici NALED-a, USAID-a i GIZ-a su poručili da će elektronske građevinske dozvole znatno ubrzati privlačenje investicija i doprineti ubrzanom razvoju lokalnih samouprava širom Srbije.

Mihajlovićeva je na sastanku sa predstavnicima više od 100 gradova i opština u Klubu poslanika, rekla da će uvođenje elektronskih građevinskih dozvola biti nastavak primene Zakona o planiranju i izgradnji, koji je donet krajem 2014. godine, što će dodatno poboljšati mesto Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

''Zakon o planiranju i izgradnji je zaživao i gradovi i opštine za manje od mesec dana izdaju građevinske dozvole'', rekla je Mihajlovićeva dodajući da je to bio prvi korak i da sada lokalne samouprave treba da uvedu i elektronske građevinske dozvole.

Ona je pozvala gradove i opštine da na vreme donesu plansku dokumentaciju koja je neophodna za uspešnu primenu elektronskih dozvola.

Ministarka je rekla da je to pitanje dobro rešeno, na primer, u Hrvatskoj, gde je predviđeno raspuštanje skupština opština ukoliko opština ne donese plansku dokumentaciju.

Mihajlovićeva je, takođe, preporučila gradovima i opštinama da obezbede građevinske inspektore, s obzirom na to da pojedine nemaju nijednog inspektora za građevinarstvo.

Ona je kazala da zabrana zapošljavanja ne može da bude izgovor i da mogu među postojećim zaposlenima u opštini i komunalnim preduzećima da pronađu ljude koje će obučiti za posao građevinskog inspektora.

"Ne možemo ništa da sprovedemo bez građevinskih inspektora", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da pojedine zemlje u okruženju imaju sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i da ne vidi nijedan razlog zašto i Srbiji to ne bi primenila.

Član UO NALED-a i generalni direktor Meser tehnogasa Ernst Bode je rekao da je uvođenje elektronskih građevinskih dozvola dobra vest za sve investitore u Srbiji.

"Reforma procesa izdavanja građevinskih dozvola je najvažnija reforma za privlačenje investicija u Srbiju", kazao je Bode dodajući da će uvođenje elektronskih dozvola privredno osnažiti gradove i opštine i doprineti otvaranju novih radnih mesta.

On je kazao da je NALED od početka bio uključen u reformu izdavanja građevinskih dozvola i da je ta organizacija sa svojim partnerima obezbedila donaciju od 400.000 evra za izradu softvera za sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

"Kao strani investitor sam zadovoljan, jer će elektronske dozvole ubrzati otvaranje fabrika u Srbiji", naglasio je Bode.

Direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter je, takođe, čestitao vladi na uspešnoj reformi u toj važnoj oblasti dodajući da se u građevinskom sektoru već vide rezultati.

"Kada budu uvedene elektronske dozvole ,drastično će biti unapređen ceo sistem", naglasio je Lauter.

Koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju Zorica Bilić je rekla da se sprovodi obuka 60 trenera koji će obučavati zaposlene u lokalnim samoupravama u Srbiji za uvođenje sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Bilićeva je istakla da je Makedonija uspešno uvela taj sistem i da je sada zbog toga među vodećim zemljama na listi Svetske banke po uslovima poslovanja.

Predstavnicima gradova i opština je u Klubu poslanika predstavljen softver za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: