Staklara spasena, ko je spasilac?

Preduzeće za promet naoružanja i vojne opreme "CPR Impeks" iz Beograda saopštilo je da je odblokiran žiro račun Srpske fabrike stakla iz Paraćina.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 27.11.2015.

13:13

Default images
Foto: Thinkstock

Ta firma navodi da su izmirene sve obaveze staklare prema državi, bankama, dobavljačima i advokatima.

Kako se navodi, plaćena su zaostala dugovanja i tekuće potrebe za uvozne i domaće repromaterijale i izmirene zarade, doprinosi i porezi za zaposlene u iznosu od nešto više od 600 miliona dinara.

Podseća se da je preduzeće "CPR Impeks" 16. oktobra 2015. potpisalo ugovor sa bugarskom firmom "Glas industri" o preuzimanju većinskog paketa akcija Srpske fabrike stakla uz obavezu deblokiranja računa, rešenja problema stečaja i omogućavanja redovne proizvodnje i funkcionisanja fabrike.

U saopštenju "CPR Impeksa" se naglašava da je ta privatna kompanija na poslovni rizik preuzimanja staklare pristala isključivo da bi pomogla srpskoj privredi i Vladi Srbije, dok je eventulani poslovni profit neizvestan i u dalekoj perspektivi.

"Za mesec dana naše firme "CPR impeks" i "Tehnoremont" uspele su da spreče stečaj fabrike, da se juče posle više od godinu dana deblokira žiro račun firme i izvrše sve obaveze prema državi", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Srpska fabrika stakla od izuzetne važnosti za srpske proizvođače pića, vode, sokova, voća i povrća, kao i za platni bilans Srbije, jer uvoz proizvođača staklenih proizvoda iz Hrvatske, Bugarske i Grčke dostiže više desetina miliona evra.

"Najveći problem fabrike sa 850 radnika su skupi repromaterijali i nenormalne visoke cene gasa i struje, ali se nadamo da ćemo uz potrebno razumevanje Vlade Srbije i ove parametre dovesti u nivo normale. Mi ćemo nastaviti da i dalje u skladu sa mogućnostima ulažemo u proizvodnju i razvoj Srpske fabrike stakla, smeštene na idealnom mestu u srcu Srbije, koja je okružena navedenim proizvođačima hrane i pića i pokušati da proizvodnju prilagodimo izvoznim projektima, pre svega za rusko i zapadnoevropsko tržište", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: