Primanja stoje, a kosovska korpa sve teža

Cene potrošačke korpe na Kosovu u novembru su povećane, iako su plate ostale na istom nivou s prethodnim periodom, saopštio je Kosovski statistički institut.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

19:27

Default images
Foto: Thinkstock.com

Podaci KSI pokazali su da su cene potrošačke korpe na Kosovu u novembru u odnosu na oktobar povećane za 0,6 odsto, dok je infllacija iznosila 0,8 odsto.

Prema tim podacima i procenama ekonomskih stručnjaka, na Kosovu se oseća pad kupovne moći stanovništva, što je prouzrokovano i povećanjem poreza na dobitnu vrednost.

Univerzitetski profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Isa Tahiri je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je od 100 proizvoda samo kod osam smanjen PDV , dok je kod 92 došlo do povećanja od najmanje dva odsto.

"U jednoj koosvskoj porodici primanja ostaju fiksna, dok se zahtevi i potrebe porodice menjaju i mnogo puta povećavaju", rekao je Tahiri.

Prema podacima Centralne banke Kosova, depoziti građana Kosova u komercijalnim bankama beleže povećanje i na kraju prošle godine su iznosili 2,53 milijardi evra.

U istraživanju Privredne komore o privrednim kretanjima je konstatovano značajno pogoršanje ekonomske situacije, dok je glavna primedba da nema narudžbi do koje je došlo zbog opadanja kupovne moći građana Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: