Ako nam Rusi sad zavrnu gas, mirni smo mesec dana

Gasna kriza nalik onoj iz 2009. godine ne preti Srbiji, smatraju stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

10:39

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ipak, strahovanja da bi zaustavljanje ruskog gasa Ukrajini moglo da ima posledice i u Srbiji, nisu bezrazložna, jer ukoliko taj ventil ostane zavrnut i naša zemlja bi usred zime mogla da ostane bez ovog energenta, pišu Večernje novosti.

Ako bi sada tok gasa bio zaustavljen, Srbija bi mogla da snadbeva sve potrošače iz zaliha u "Banatskom Dvoru" - mesec dana.

Naravno, u takvoj situaciji bi se snabdevali samo prioritetni potrošači, poput bolnica i škola, pa bi oni bez isključenja prebrodili zimu jer bi gasa bilo dovoljno za 112 dana. Generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da nisu primili novu uplatu od Ukrajine, a dok se to ne dogodi - ventili za protok gasa su "zavrnuti".

"Obustavljamo isporuke gasa Ukrajini dok ne uplati novi avans", rekao je Miler. - Odbijanje kupovine ruskog gasa stvara ozbiljan rizik za bezbedan tranzit gasa Evropi, kao i isporuke kupcima u Ukrajini tokom predstojeće zime.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović u sredu je kazala da je uverena da Srbija neće imati problema u snabdevanju gasom zbog blokade Ukrajini.

Kao i prošle i pretprošle godine, kada je bilo naznaka problema u vezi sa energetskom bezbednošću Srbije, Vlada će voditi računa da osigura snabdevenost gasom - tvrdi Mihajlović. - Pripremali smo se ranije, a i sada to radimo. Imamo podzemno skladište gasa.

Podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" kapaciteta je 450 miliona kubika, a do sada je napunjeno oko 400 miliona.

- Iz "Banatskog Dvora" ovih dana možemo da podmirimo 45 odsto naših dnevnih potreba za gasom, ali neće biti tako tokom cele zime jer će se potrošnja povećati i do 12.000 kubika za dan, sa sadašnjih 7.000 do 9.000 kubika - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - Prošle godine smo potrošili dve milijarde kubika gasa. Ne verujem da će doći do potpune blokade isporuka, sličan odnos Ukrajina i Rusija imaju već godinu dana.

Ministar energetieke Aleksandar Antić rekao je da Vlada i resorno ministarstvo sa punom pažnjom prate situaciju.

"Od "Gasproma" u ovom trenutku nemamo nikakvu najavu da će doći do bilo kakvih redukcija, odnosno poremećaja u snabdevanju gasom", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. - Sa premijerom Vučićem, tokom posete Kini, u više navrata sam razmatrao sva aktuelna dešavanja u vezi sa snabdevanjem gasom. "Srbijagas" je potpuno spreman za predstojeću sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: