NBS tvrdi: Nema novog troška za hipoteku

Postojeći korisnici hipotekarnih kredita neće imati dodatne troškove zbog Odluke NBS o dostavljanju procena vrednosti nepokretnosti pod hipotekom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

10:17

Default images
Foto: Thinkstock

To je saopštila Narodna banka Srbije, navodeći da ta odluka obavezuje banke da dostavljaju podatke za novoodobrene kredite koji su obezbeđeni hipotekom.

Za kredite koji su ranije odobreni, ne postoji obaveza ponovne procene vrednosti nepokretnosti, ni bankama ni korisnicima hipotekarnih kredita. U saospštenju se podseća da je NBS 12. novembra donela pomenutu Odluku koja je stupila na snagu 21. novembra.

U skladu sa Odlukom, banke su obavezane da u mesečnoj dinamici, dostavljaju NBS podatke, na osnovu kojih će NBS formirati bazu podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet obezbeđenja kredita, čime će se dati podrška unapređenju procena vrednosti tih nepokretnosti.

Takođe, razvoj ove baze podataka obezbediće dodatni mehanizam za praćenje kreditnog rizika u bankarskom sistemu.

U saospštenju se ukazuje da banke već niz godina imaju obavezu da redovno prate tržišnu vrednost nepokretnosti koje su predmet obezbeđenja potraživanja banke, u skladu sa međunarodnom praksom, a u cilju adekvatnog i efikasnog upravljanja kreditnim rizikom kome je banka izložena u svom poslovanju.

Ova obaveza banke je regulisana Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke, napominje NBS.

Tom odlukom propisano je da se adekvatnim sredstvom obezbeđenja potraživanja banke smatra hipoteka na nepokretnosti pod uslovom da, između ostalog, banka redovno prati vrednost nepokretnosti i njenu tržišnu vrednost utvrđuje najmanje jednom u tri godine, kao i češće, ako su osetnije promenjeni uslovi na tržištu ovih nepokretnosti ili je fizičko stanje te nepokretnosti promenjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: