Iz javnog sektora odlazi 29.000 ljudi

Predlog budžeta Srbije za narednu godinu trebalo bi da stigne u parlament do kraja decembra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

20:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Zavisno od izdvojenog novca, po njemu ćemo videti koliko će Vlada ozbiljno pristupiti poslovima restrukturiranja i racionalizacije.

Ukoliko se bude držala uputstva ministra finansija, bez posla u javnom sektoru naredne godine će ostati čak 29.000 ljudi.

U Vladi se izvode poslednje računice kako bi predlog budžeta za 2016. godinu stigao u Skupštinu do kraja meseca. Nezvanična saznanja ukazuju da je plan da Srbija u 2016. zaradi 1.647 milijardi dinara, potroši 1.811 milijardi, što znači da će manjak države biti 164 milijarde dinara. Kako će taj novac biti raspoređen zavisi od prioriteta Vlade.

“Ukoliko vi imate veliku potrošnju, onda je naravno pritisak na potrošnju da bi se obezbedio novac za investicije, a da se dodatno ne zadužujete. S druge strane vidimo da se polako pojavljuju protesti i najave nekih novih štrajkova i određena popuštanja kada je u pitanju javni sektor. Ne razume se potreba da se dodatno smanje troškovi javnog sektora“, kaže Ana Trbović, prodekan FEFA.

Uprkos pozivima na oprez ekonomskih stručnjaka, Vlada je odobrila povećanje primanja iz budžeta i to penzija za 2%, isti procenat povećanja određen je vojsci, policiji i profesorima Univerziteta, zdravstvo ima povišicu od 3 odsto dok su profesorima u osnovnim i srednjim školama zarade uvećane 4%.

U Upustvu za pripremu budžeta, ministar Dušan Vujović isitče da će ukupan novac za plate javnih službenika ipak biti umanjen za 3% što odgovara ciljanom smanjenju broja zaposlenih u sistemu sektora države (9.000 od početka 2016. i dodatnih 20.000 u drugoj polovini 2016. godine).

“Naredne godine će morati da se nadoknadi i onaj deo otpuštanja koji je trebalo da se uradi ove godine ali nije iz ko zna kojeg razloga. uostalom brojanje zaposlenih u javnom sektoru trajalo je maltene nekoliko godina, pa sad kad su ih izbrojali valjda će početi da svode njihov broj na razumnu meru“, istakao je Milan Ćulibrk, glavni i odgovori urednik NIN-a .

1. januara će nas tradicionalno dočekati i povećanje akciza koje idu uz budžet. Najveći udar poreza osetiće pušači pošto je u 2016oj planirano uvećanje akcize i od januara i od jula.

Ukazano je da će naredne godine na povećanje budžetskog deficita uticati rast izdvajanja za kamate (10 do 15 milijardi), jer je i tokom 2015. znatno porastao javni dug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: