Kineski Hajger ulagaće u "srpski mercedes"?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Kini, rekao je da će naša država gledati da prepiše sve ono dobro što su videli u toj zemlji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

11:44

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je juče učestvovao na 4. samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i na 5. ekonomsko-trgovnskom forumu CIEZ.

Kako je rekao, Srbija je među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od deset milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i vodeća zemlja u tom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom.

Vučić je rekao da Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara.

Premijer Srbije je višednevnu posetu Kini počeo obilaskom Industrijskog parka i fabrike autobusa Hajger, rekao je da Srbija može mnogo da nauči od Kine o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope.

On je najavio da će u narednih šest meseci biti urađena studija izvodljivosti za izgradnju industrijskog parka u Beogradu, po ugledu na kineski Industrijski park u Sudžou, kao i mogućnost saradnje kineske fabrike autobusa Hajger i srpskog Ikarbusa.

Premijer Srbije posetu Kini završiće u četvrtak, zvaničnim, bilateralnim susretima sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Tokom oficijelne posete Pekingu, premijer Vučić imaće odvojene susrete sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećiangom.

Premijer je rekao da je Industrijski park u Sudžou najuspešniji u Kini, da ima bruto domaći proizvod pet puta veći od Srbije i da naša zemlja može da preuzme taj način organizacije.

Prema njegovim rečima, uz pomoć ambasadora Kine u Srbiji Li Manćanga došli smo do kineske kompanije, koja će, u narednih šest meseci, da uradi studiju izvodiljivosti za manji, ali po istom principu pravljen industrijski park u okolini mosta Mihailo Pupin, koji je otvorio sa premijerom Kine.

To može da bude, istakao je, izvanredan zamajac za Srbiju.

Vučić je, govoreći o mogućoj produkcijskoj saradnji Ikarbusa i Hajgera, rekao da te dve firme već razgovaraju i da veruje da će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa Simensom, moći da isporučuje takve električne autobuse na domaća, ali i strana tržišta.

"Gledaćemo da prepišemo sve ono dobro što smo videli u Kini", rekao je Vučić, ističući da su Kinezi davali veoma povoljne uslove investitorima.

On je naglasio da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemaljama Centralne i Istočne Evrope.

"I Srbija želi da, kao punkt na mapi Pojasa i puta, postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope. To je za Srbiju i razvojna šansa", izjavio je premijer Vučić.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Vučić je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susedima i zemljama u regionu Jugoistočne Evrope.

Dodao je da je srpska Vlada posvećena sprovođenju reformi u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana Srbije.

"Činjenica da na Samitu učestvuju većim delom zemlje članice EU, govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU i da predstavlja dodatni mehanizam unapređenja ovog strateškog partnerstva", zaključio je premijer Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: