"Hronične neplatiše, a dobro su situirani"

U gradovima zapadne Srbije energenata za zimu ima dovoljno, ali problem prave loša i dotrajala mreža, kao i dugovi korisnika.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

12:35

Default images
Foto: Thinkstock.com

U Čačku nema većih problema sa snabdevanjem toplotnom energijom, tvrdi v.d. direktor JKP "Čačak" Danko Ćalović, dodajući da energenata ima u dovoljnim količinama.

Ističući da je naplata dugovanja zadovoljavajuća, on najavljuje moguće pojeftinjenje varijabilnog dela računa ukoliko ostane trenutna cena gasa. Inače, fiksni deo računa ostao je nepromenjen i iznosi 24,91 dinar po metru kvadratnom za domačinstva, dok je iznos na računima za privredne subjekte smanjen za 17 odsto.

On napominje da je namera ovog preduzeća da se cene toplotne energije za privredu i domaćinstva vremenom izjednače.

Prema rečima direktora JKP "Lim" u Prijepolju Aziza Hadžifejzovića, za jednu grejnu sezonu neophodno je oko 700 tona mazuta i 450 tona uglja i za sada energenata u tom gradu ima dovoljno.

Međutim, ono što otežava rad su dugovanja korisnika centralnog grejanja, koja prema rečima Hadžifejzovića iznose 14 miliona dinara, što je dovoljno za nabavku energenata za trećinu grejne sezone.

U preduzeću "Energija Zlatar NV" u Novoj Varoši očekuju redovnu isporuku toplotne energije tokom čitave grejne sezone, a građani grejanje plaćaju po cenama od prošle godine, odnosno 96,8 dinara po kvadratnom metru bez PDV, dok će tarifa usluge zagrevanja poslovnog prostora biti niža za 20 odsto i iznosiće 121 dinar.

V.d. direktor ovog preduzeća Strahinja Purić kaže za Tanjug da većih kvarova na sistemu nema, a da se sitniji otklanjaju "u hodu".

Međutim, kao i u Prijepolju, korisnici centralnog grejanja u Novoj Varoši trenutno duguju skoro 11 miliona dinara, od čega je dug građana oko sedam, a privrede skoro četiri miliona dinara.

Svih energenata ima dovoljno i u JKP "Gradska toplana" u Užicu, a direktor Zoran Šibalić tvrdi da je naplata zadovoljavajuća.

"Problem imamo sa oko 20 posto hroničnih neplatiša koje ne možemo da isključimo sa mreže, oni to koriste, a među njima je više od pola dobro situirano", kaže Šibalić.

Cena isporuke toplotne energije u gradu na Đetinji za domaćinstva iznosi 85,70 dinara po metru kvadratnom, budžetski korisnici plaćaju 170 dinara, dok je za privredne subjekte cena 214 dinara po metru kvadratnom grejne površine.

Šibalić podseća da je u Užicu sve spremno za naplatu grejanja po utrošku, ali da za to još uvek nisu dobili odobrenje gradskih vlasti.

"Verujem da bi ovakvom naplatom uštede u potrošnji energenata bile značajne", rekao je on.

Sa druge strane, u Priboju postoje znatni problemi sa snabdevanjem korisnika toplotnom energijom, a razlozi za to su prema tvrdnjama direktora "Toplane" Dušana Radovića loša i dotrajala mreža koja je stara skoro pola veka, pa su usled toga gubici na mreži veliki, kao i potrošnja mazuta.

Takođe, naplata dugovanja je veoma loša.

"Nedavno smo imali problem sa kotlovskim postrojenjem i curenjem na mreži, pa je zbog toga došlo do obustave isporuke toplotne energije u popodnevnim satima", ističe Radović.

Inače, cena grejanja za domaćinstva ostala je nepromenjena od 2013. godine i iznosi 83,35 dinara po metru kvadratnom, a za privredu 125 dinara.

Pribojska "Toplana" greje 1.500 stanova i 22.000 kvadrata poslovnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: