"Vučić ide u Kinu da donese izvozne poslove"

Predsednik PKS Marko Čadež očekuje da će poseta državno-privredne delegacije Srbije Kini postići sporazume koji će nam omogućiti da povećamo izvoz u Kinu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2015.

11:35

Default images
Foto: Thinkstock

"Na državnom nivou će se razgovarati kako da se državnim i međudržavnim sporazumima napravi okvir za buduću privrednu saradnju, kako bi se omogućilo da srpske kompanije više izvoze na kinesko tržište, a to je za privredu Srbije od velikog značaja", kazao je Čadež novinarima.

Čadež je novinarima posle potpisivanja Sporazuma o sardnji PKS-a i Unije poslodavaca Srbije (UPS) rekao da u Kini pored predstavnika PKS-a borave i predstavnici 12 kompanija iz Srbije i da postoje konkrtetni predlozi koji će biti predstavljeni.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od 24. do 27. novembra u Kini gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima i predstavnicima vodećih kineskih kompanija i učestvovati na Četvrtom samitu šefova vlada 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Posetu Kini premijer Vučić počeće učešćem na Petom ekonomskom i trgovinskom forumu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Sudžou, a tokom foruma će se sastati sa šefovima vlada učesnica foruma.

Prema podacima PKS-a robna razmena Srbije i Kine beleži konstantan porast, ali uz veliki deficit na srpskoj strani koji može biti ograničavajući faktor u daljoj privrednoj saradnji.

U prvih sedam meseci ove godine, po podacima PKS-a vrednost izvoza i Srbije u Kinu se procenjuje na oko 10,97 miliona evra, dok je uvoz iz Kine bio oko 755,97 miliona evra. U ukupnom izvozu iz Srbije u 2014, Kina je učestvovala 0,1 odsto, a u ukupnom uvozu sa 8,3 odsto.

Prema podacima PKS-a na listi 165 tržišta, na koja je Srbija plasirala robu u 2014, Kina je bila na 50. mestu, dok je na listi 202 zemlje od kojih je Srbija uvezla robu, Kina na četvrtom mestu.

U prošloj godini, dominantni izvozni proizvodi na kinesko tržište bili su: sirove materije, osim goriva (38,56 odsto), mašine i transportni uredjaji (36,67 odsto), hemijski proizvodi (8,19 odsto), razni gotovi proizvodi (7,59 odsto), kao i proizvodi svrstani po materijalu (4,71 odsto).

Na strani uvoza, u 2014, najzastupljeniji su bili: mašine i transportni uređaji (44,95 odsto), razni gotovi proizvodi (24,24 odsto), proizvodi svrstani po materijalu (19,10 odsto), kao i hemijski proizvodi (9,55 odsto).

Prema podacima PKS-a u Srbiju su iz Kine od 2005. do 2013. zabeleženi ukupno neto prilivi u novcu od 20 miliona evra i u tom periodu i Kina je po tome na 33. mestu.

PKS naglašava da su kineski uvozni prioriteti energetika, mineralne i druge sirovine, vrhunska tehnologija, a u poslednje vreme i luksuzna i ekskluzivna roba, proizvodi kojima Srbija ne raspolaže ili ih ima u veoma ograničenim količinama.

"Smatra se da je izvoz prehrambenih proizvoda izvozna šansa za kompanije iz Srbije, posebno zato što se u poslednjem periodu izdvojio jedan broj srpskih kompanija koje kvalitetom i asortimanom svojih prehrambenih proizvoda zadovoljavaju najviše EU i svetske standarde", kazali su u PKS-u.

Po oceni PKS, prepreku za izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije predstavljaju neusaglašene sertifikaticije sa kineskom stranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: