BG: Preko Save i na baterije

Čast da se provozaju prvim elektro-autobusima u Beogradu imaće putnici na relaciji Vukov spomenik - Sava centar.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2015.

08:40

Default images
Foto: Thinkstock

Za prvi kontingent od pet vozila "značajnu" sumu novca obezbedili su Sekretarijat za zaštitu životne sredine, GSP "Beograd" i Grad, mada se o tačnom iznosu koji su spremni da plate, nadležni ne izjašnjavaju.

“Kupovinom pet elektro-autobusa planiramo otvaranje potpuno nove linije koja bi povezivala Vukov spomenik sa Novim Beogradom”, kažu u GSP, prenoase Večernje novosti. “Linija bi prolazila centrom grada, gde su najveća aerozagađenja, jer je suština korišćenja elektro-autobusa upravo da rade u centralnim zonama”, navode.

Kako tvrde u najvećem gradskom prevozniku, "u stručnom smislu GSP je u potpunosti spreman da uđe u eksploataciju ovog koncepta gradskih autobusa".

“Nova linija je tako i koncipirana da na terminusima postoje izvori napajanja za punjače koji se mogu povezati i na kontaktnu tramvajsku ili javnu distributivnu mrežu”, objašnjavaju u GSP.

“Mreža na navedenim lokacijama može da odgovori zahtevima punjača u pogledu snage i napona”, dodaju.

Osim autobusa na elektro-pogon, planira se i nabavka dizel- autobusa, što je određeno akcionim planom iz 2014. godine, kojim je predviđena obnova voznog parka u periodu 2015-2019. Ove godine nabavljeno je 30 novih dizel-autobusa firme "Ikarbus" IK-112. U 2016. planirana je nabavka još 50 autobusa na dizel-pogon.

“Mnogo su pogodniji za održavanje, kod njih nemamo troškove zamene motornog ulja, filtera za vazduh, remenja, sistema za distribuciju i ubrizgavanje goriva... Vozila imaju garanciju na dve godine, a najskuplje komponente, kao što su baterije ili punjači, pet godina. Ponuđač koji pobedi na tenderu imaće obavezu da obezbedi delove i posle garantnog perioda”. U GSP dodaju da će prvih pet autobusa finansirati zajedno sa Gradom, ali da će za ubuduće stati u red za fondove Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: