Srbija preuzela 97 odsto standarda EU

Strategija unapređenja sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji veoma je važno za i privredu i za potrošače, saopšteno je iz Ministastva privrede.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2015.

16:49

Default images
Foto: Freeimages.com

Sistem infrastrukture kvaliteta privrednicima omogućava da ostvare zahteve tržišta u pogledu kvaliteta i slobodnog plasmana robe i lakši i jednostavniji izvoz, a potrošačima garantuje bezbednost proizvoda koje kupuju.

U Srbiji je uspostavljena mreža institucija i organizacija u oblasti infrastrukture kvaliteta - metrologije, akreditacije, ocenjivanja usaglašenosti i standardizacije sa zahtevima tehničkih propisa i standarda, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj sistem je u funkciji servisa domaćoj privredi, a Strategija definiše dalje korake za dinamičan i sveobuhvatan razvoj ovih oblasti i sistema.

U tom smislu, Strategija postavlja prioritete razvoja u ovoj oblasti, u skladu sa potrebama industrije i aktuelnim trendovima razvoja infastrukture kvaliteta u Evropi i svetu.

Strategijom se utvrđuju strateški pravci razvoja ove oblasti u Republici Srbiji, koji su bazirani na analizama postojećeg stanja u ovoj oblasti i planovima razvoja industrijskog sektora, prevashodno u oblasti industrijsko-neprehrambenih proizvoda.

Takođe, predviđeno je podizanje kapaciteta organe državne uprave koji će na jednostavniji i efikasniji način sprovoditi nadzor nad primenom tehničkih propisa.

Srbija je uskladila veći deo svog zakonodavstva, standarda i tehničkih propisa u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU.

Do sada je preuzeto 97 odsto standarda i oko 75 odsto tehničkih propisa, a ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih.

Proces usklađivanja i dalje traje i u toku su pripreme za usvajanje novih zakona i podzakonskih akata u ovoj oblasti.

Zaokruživanjem unapređenog sistema infrastrukture kvaliteta, Srbija će biti nekoliko značajnih koraka bliže Evropi u evro-integracijama i njenim vrednostima koje će pozitivno uticati na srpsku privredu koja će proizvoditi, uvoziti i izvoziti proizvode bez tehničkih prepreka i potrošače kojima će biti dostupni kvalitetni i bezbedni proizvodi.

Dostizanjem ovih ciljeva Srbija će biti u poziciji da postane aktivan učesnik na evropskom i svetskom tržištu, jer je konkurentnost srpskih preduzeća usko povezana sa njihovom sposobnošću da, u skladu sa zahtevima odgovarajućih tehničkih propisa i standarda, proizvedu kvalitetne i bezbedne proizvode.

Priprema Strategije je realizovana uz tehničku podršku nemačke razvojne pomoći, kroz program GIZ AČEŠ - Program razvoja privatnog sektora u Srbiji, i saradnju sa svim zainteresovanim stranama, uključujući, s jedne strane institucije infrastrukture kvaliteta (IŠ, ATS, DMDM) i tela za ocenjivanje usaglašenosti, a sa druge strane predstavnike privrede (PKS, asocijacije i druga sektorska udruženja) kao korisnika usluga ispitivanja i sertifikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: