"Žeželj" stao zbog isplate

Nastavak gradnje mosta preko Dunava ponovo privremeno obustavljen. "Prolifting" traži od "Mostogradnje" dugovanje

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

15:32

Default images
Foto: Tanjug

Novca ima, ali je gradnja opet stala. Samo pet meseci pošto su posle jednogodišnjeg prekida nastavljeni, prema pisanju Večernjih novosti, radovi na novom Žeželjevom mostu ponovo su u zastoju, što ozbiljno preti da ugrozi njegov završetak i do produženog roka - novembra 2016.

Razlog je zahtev firme "Prolifting", podizvođača "Mostogradnje", da joj se odmah isplate obavljeni radovi u proteklih pet meseci. Njihova specijalna dizalica je na jedan od lukova, koji se montira na novosadskoj obali, podigla 40, od ukupno 54 elementa i - stala.

“Oni traže da im se to odmah plati, ali špansko-italijanski konzorcijum AZVI, koji je glavni izvođač radova i koji ima novac, po zakonu to ne može da uradi direktno, već preko "Mostogradnje". A ovi imaju toliko neplaćenih dugovanja da je izvesnije da će neko od poverilaca te pare uzeti pre nego što stignu do "Proliftinga" “, objašnjava izvor lista iz pokrajinske administracije.

Ukupna vrednost novog Žeželjevog mosta je, da podsetimo, 48,3 miliona evra, od čega AP Vojvodina daje 14,7 miliona, grad Novim Sad 7,4 miliona, a EU 26,2 miliona. Do završetka montaže novosadskog luka, koja sada stoji, ostalo je da se podignu još samo tri elementa, a kako će i kada će problem oko plaćanja podizvođača biti rešen, zasad niko ne zna.

“U igri je predlog da AZVI i "Prolifting" naprave ugovor o cesiji, koji bi omogućio direktno plaćanje i oni su na to spremni, ali je neophodna i saglasnost "Mostogradnje". Nje, međutim, zasad nema i konačan ishod je potpuno neizvestan”, tvrdi izvor lista.

Nije, međutim, samo zastoj u montaži para lukova razlog za strahovanja da ni novi rok završetka mosta neće biti ispoštovan. Već dva meseca, naime, kasni i početak radova na rečnom stubu i neizvesno je kada će.

Reč je o jednom, od ukupno tri, oslonca (dva obalna, na bačkoj i sremskoj strani su ranije završena), koji će nositi celu konstrukciju novog Žeželjevog mosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: