2016: Od NBG do Ade Ciganlije žičarom za 5 min

Prva faza gradnje žičare biće trasa od Delta sitija do Ade Ciganlije. Čeka se pomoć Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92, Veèernje novosti

Petak, 20.11.2015.

14:33

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Prema preliminarnim analizama, žičara koja će spajati Novi Beograd i Košutnjak biće dugačka 3.900 metara, gradiće se u dve faze, a prvi stubovi biće postavljeni krajem 2016. godine.

Ideja gradskih čelnika je da se 80 odsto sredstava obezbedi iz pristupnih fondova EU, jer je reč o ekološki prihvatljivom sredstvu prevoza.

"Manji deo troškova, oko 20 odsto, pokrili bi iz svojih budžeta, Grad Beograd i Skijališta Srbije“, kaže za "Večernje novosti" Milutin Folić, glavni gradski arhitekta.

Prvi urbanista prestonice kaže da je završena prethodna studija opravdanosti, sa generalnim projektom za ovaj „vazdušni tramvaj“.

Prema njegovim rečima, Institut za urbanizam i arhitekturu i "Elkoms“ su analizirali devet mogućih trasa. Pobedila je trasa koja će ići od Delta sitija, duž Ulice Agostina Neta, do središta Ade i dalje do parkinga na Makišu.

"Ovo je najjeftinija opcija jer se najvećim delom gradi na državnoj i gradskoj zemlji. Vodilo se računa o komercijalnim sadržajima, kao i o tome da se što manje uništi šumski masiv“, objašnjava Folić.

Folić kaže da gradnja može da počne krajem sledeće godine, a bi radovi mogli biti završeni u roku od šest meseci od početka izgradnje.

Biće razvučen sistem žica dug oko 3.900 metara. Kapsula bi se kretala brzinom od pet do šest metara u sekundi, a putovanje od Novog Beograda do Makiša trajalo bi od pet do šest minuta, zavisno od gužve i brzine ukrcavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: