Komercijalna banka - stabilna i u trećem kvartalu

Komercijalna banka saopštila je danas da je u trećem kvartalu 2015. godine zabeležila dobitak od 1,3 milijarde dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2015.

16:05

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Komerccijalna banka druga je po veličini banka na srpskom bankarskom tržištu, sa udelom od oko 13%. Našoj banci poverenje daje više od 900.000 klijenata, a nivo štednje tokom ove godine dostigao je rekordnih 1,6 milijardi evra", piše u saopštenju. .

Banka navodi da i pored dobitka koji beleži, rezultati u trećem kvartalu nisu na nivou planiranih, što je posledica, kako navode, jednokratnih rashoda iskazanih u knjigama Banke.

"Ti rashodi su nastali zbog obezvređivanja određenog broja kredita koje je Banka plasirala, a koji se danas zbog posledica ekonomske krize nalaze u zoni teže naplativih potraživanja, što je problem sa kojim se bori ceo bankarski sektor. Ovakav postupak ne predstavlja nikakav presedan u bankarskom poslovanju, i primenjuju ga, kao operativnu metodu i najveće svetske banke. Inače, ukupna visina ovih teško naplativih kredita plasiranih u srpskom bankarskom prostoru iznosi 3.600 miliona eura u svim bankama, od čega je udeo Komercijalne banke u istima dvostruko niže od udela koji Banka, mereno aktivom, ima na srpskom bankarskom tržištu", saopštila je Komercijalna banka.

Iz banke tvrde da su plasmani odobravani u prethodnom periodu, a koji su trenutno u kategoriji lošije aktive, odobravani uz primenu svih pravila dobre bankarske prakse, uz adekvatne instrumente obezbeđenja, koji su bili potpuno odgovarajući u trenutku odobravanja plasmana.

"U vremenskoj dimenziji, stoga, kao i kod odobravanja, realno je očekivati da će aktiviranjem instrumenata naplate jedan deo tih plasmana biti naplaćen", navode.

Komercijalna banka poručuje da iako devetomesečni rezultati nisu na nivou planiranih, zabeležen dobitak od 1,3 milijarde dinara, uz dobru kapitalnu osnovu, kao i rezultati iz prethodnih godina daju sigurnost i klijentima i akcionarima da će Banka i nadalje zadržati svoju poziciju jednog od lidera na bankarskom tržištu.

"Komercijalna banka poseduje visoku kapitalnu osnovu, uz pokazatelj kapitalne adekvatnosti od 20%, što je znatno više od popisanih 12%. I svi ostali pokazatelji poslovanja, propisani od strane od strane NBS, daleko su bolji od propisanih veličina. Cilj menadžmenta je da u narednom periodu maksimizira performanse i dodatno unapredi usluge Banke, kako bi njena privatizacija donela očekivani uspeh akcionarima, od kojih je najveći država Srbija, a slede Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), IFC, DEG, Swedfund", navodi se u saopštenju Komercijalne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: