Vučić otvorio Leoni: Tek će biti dobrih vesti FOTO

Fabrika "Leoni" u Nišu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za vozila "jaguar" i "landrover", danas je počela rad u punom kapacitetu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.11.2015.

12:37

Default images
Foto: Tanjug

Farbika će zaposliti 1.700 radnika.

Fabrika u Doljevcu kod Niša ima površinu od 25.000 metara kvadratnih, vrednost investicije je veća od 21 milion evra, a država je dala podsticaj od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku.
Foto: Tanjug
Gradnja fabrike počela je u avgustu 2013. godine, a u aprilu 2014. i probna proizvodnja. "Leoni" je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz Drekslmajer među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije.
Foto: Tanjug
Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša. Ukupno je Leoni u Srbiju uložio nešto više od 36 miliona evra i trenutno zapošljava 4.950 radnika.
Foto: Tanjug
Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 miliona evra.
Foto: Tanjug
Početak radova je presecanjem vrpce simbolično označio premijer Aleksandar Vučić koji je poručio da je cilj pad nezaposlenosti ispod 15 odsto u naredne dve godine i poziva nemačke investitore da nastave da ulažu u Srbiju.
Foto: Tanjug
Vučić je rekao da očekuje da nemačka kompanija Leoni, koja ima još dva pogona u Prokuplju, prošire svoje kapacitete, otvori i nove pogone u Srbiji i zaposli još radnika.

"Vlada će da im pomogne. Mi smo spremni za nastavak saradnje i uveren sam da ćemo da imamo dobre rezultate", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
Vučić je najavio još dobrih vesti i investicija u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Niškom okrugu, navodeći da će vlada učniti sve da se smanji nezaposlenost na jugu zemlje, koji je doveden u takvu situaciju lošim postupanjem prethodnih vlasti.

"Videćete u narednom periodu i u Vranju, Nišu, Vladičnim Hanu i drugim mestima brojne investicije koje će vlada pomoći", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
On je rekao da je mnogo važniji od bilo kog političkog rezultata rezultat na semaforu za Srbiju.

"Prvi put na semafrou piše da Srbija ne gubi, nego da pobeđuje i Srbija će tu svoju prednost da poveća, neće više pisati 1:0 već 2:0 ili 3:0 i biće sve uspešnija i bolja za svoje građane", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je cilj da u naredne dve godine nezaposlenost u Srbiji padne ispod 15 odsto čime bi ušla u red pristojnih zemalja, čime bi pokazala i da su reforme uspele.
Foto: Tanjug
Prvu fabriku Leoni je otvorio u Prokuplju, koja proizovdi kablovske setove za BMW i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za landrover i jaguar i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme.

Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade.

Treći proizvodni pogon Leoni je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku.

"Leoni AG" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju. . Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra.

Leoni je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj.

Presecanju vrpce prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: