Direktor tvrdi: Rade 10h i toliko su plaćeni

Zaposlenima u fabrici “Confezioni Andrea” se greške tokom rada upisuju kao službene beleške. Pet beleški i dobijaju otkaz, žale se radnici.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2015.

08:55

Default images
Foto: Thinkstock

Česte su i povrede na radu, kažu prisutni i dodaju da je štrajku upozorenja prisustvovala jedna smena jer su ostali uplašeni.

“Nisu zadovoljni uopšte, ostale kolege ne smeju da pričaju, šetaju ih od mašine do mašine i zato i nemaju svoju individualnu normu”.

Za tri godine je zahvaljujući, sada čuvenim, službenim beleškama otišlo je oko tri hiljade radnika, kažu sindikalci.

“Svakog dana kada dođemo ovde iščekujem koliko će nam se naređati službenih beleški. Na koga će biti danas prstom pokazano. Zaista to nije u redu s obzirom da smo mi stekli neka znanja i sposobnosti za ove tri godine”. kaže Momirka Bojić, glavni poverenik sindikata “Nezavisnost”.

Dok radnici tvrde da im deset sati rada nije plaćeno, rukovodstvo tvrdi drugačije.

"Tih deset sati rada radnici su plaćeni deset sati. Imali smo iznenadnu potrebu, tj. zahtev od kupaca i uveli smo dve nedelje. To više nije. Mogu da pretpostavim da je to ta nekolicina radnika. Želi da se zaštiti od možda otkaza”, kaže Darko Kikić, direktor fabrike “Confezioni Andrea”.

Zaposleni su se za pomoć obratili jagodinskoj lokalnoj samoupravi.

Dragan Marković, predsednik Skupštine Jagodine nam je rekao da fabrika “Confezioni Andrea” nije prekršila nijedan potpisan ugovor s gradom i Vladom Srbije i da stoga on zaposlenima ne može da pomogne.

Ova fabrika posluje tri godine i ima oko šest stotina zaposlenih. Ovo je prvi put u Srbiji da zaposleni u jednoj privanoj firmi organizuju štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: