Šta se može sa 165 RSD više u novčaniku?

Sad je sve poznato. Penzionerima od 1. januara naredne godine sledi povećanje penzija od 1,25 odsto. Povećanje je linearno i odnosi se na 1.736.154 penzionera.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2015.

12:38

Default images
Foto: Thinkstock

Od ukupnog broja penzionera, 60 odsto nije ni bilo suočeno sa smanjenjem penzija, s obzirom na to da im je ček manji od 25.000 dinara mesečno.

Oni će zaista i dobiti 1,25 odsto veće penzije. Preostalih 40 odsto penzionera, koji mesečno imaju više od 25.000 dinara, u decembru prošle godine „počelo je da štedi” jer im je penzija umanjena 22 odsto, odnosno 25, u zavisnosti od njene visine, i oni zapravo ne dobijaju povećanje već im se vraća manji deo od onoga što im je uzeto Zakonom o privremenom načinu utvrđivanja penzija, usvojenim prošle godine.

Mada je premijer Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio da je MMF zahtevao da povećanje penzija bude niže i od tih 1,25 odsto, penzionerskim organizacijama uopšte nije jasno zašto baš toliko povećanje i kako se došlo do tog procenta.

Naime, penzionerske organizacije su verovale da će im, shodno odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije eventualno biti usklađene sa stopom inflacije, odnosno troškovima života.

Pošto je ona 1,7 odsto – pretpostavili su da bi toliko moglo iznositi povećanje. Tim pre što Zakon o privremenom načinu utvrđivanja penzija nije suspendovao odredbe Zakona o PIO o usklađivanju penzija, koja se predviđaju za 1. april i 1. oktobar u skladu sa stopom inflacije.

Jednostavno, utvrđeno povećanje penzija zbunilo je penzionerske organizacije. Po oceni potpredsednice Udruženja sindikata penzionera Marije Todorović, nikome nije jasno ni šta je ovih 1,25 odsto.

“Nije ni inflacija, niti bilo šta drugo. Osim toga, nikada nije bilo da se penzije povećavaju u januaru, već dva puta godišnje, u aprilu i oktobru. Da li će se taj trend nastaviti, niko ne zna jer o tome niko ne želi da govori. Nedopustivo je da se penzioneri koji su već jednom zaradili svoje penzije, dovode u situaciju da im primanja zavise od toga koliko će njih tokom godine natočiti gorivo na pumpi”, smatra Marija Todorović.

Ni drugim penzionerima nije jasna računica, ali im je jasno da će dobiti koji dinar više, makar to bilo i skromno, i to u godini u kojoj se tome nisu nadali. Jer, Zakon o privremenom načinu utvrđivanja penzija za ovu godinu i naredne dve nije uopšte davao nade da se penzije za tri godine povećaju.

Sasvim je druga, ali veoma važna, priča o tome da su penzioneri svoje penzije pošteno zaradili i da su one izračunate na osnovu onoga što su oni tokom radnog veka uplaćivali u penzionersku kasu, a da je neko u prethodnim decenijama taj novac potrošio pa se sada najstariji tretiraju kao „teret” zaposlenima jer se penzije finansiraju iz tekućeg poslovanja države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: