"Dve opcije za Telekom, otkazi neminovni"

Vlada Srbije prezadovoljna je interesovanjem za kupovinu većinskog paketa Telekoma Srbije, koje je iskazalo šest ponuđača, kaže Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2015.

08:55

Default images
Foto: Tanjug

"Mi smo prezadovoljni takvim interesovanjem. Pre četiri godine, kada smo pokušali da prodamo Telekom, bila je samo jedna ponuda i ona nije bila zadovoljavajuća, nedavno su Slovenci pokušali da prodaju svoj Telekom i bio je samo jedan ponudjač, pa je i on odustao", rekao je ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić za RTV.

Ljajić je naveo da ne može da kaže ko je dostavio ponude za kupovinu većinskog udela u Telekomu. "Ne mogu da govorim o bilo kom ponuđaču. Uredba i stav privatizacionog savetnika je da ne izlazimo sa imenima ili bilo kojom vrstom spekulacije oko cene, kako bismo dobili što kvalitetniju ponudu i pojačali konkurenciju", rekao je Ljajić.

On je dodao da će u narednih 14 dana privatizacioni savetnik za Telekom, francuska firma Lazard, analizirati ponude i videti da li su u njima ispunjeni uslovi tendera.

Ljajić je naveo da će privatizacioni savetnik napraviti rang listu ponuda, rukovodeći se i po ceni, ali i po dva druga bitna činioca - socijalnom i ekonomskom programu.

"Jedna opcija jeste da nijedna ponuda ne bude zadovoljajuća i mi u tom slučaju nećemo prodati Telekom, eventualno ćemo zatražiti da se dostave revidirane ponude. Druga varijanta podrazumeva da odaberemo najboljeg ponudjača i da onda nastavimo razgovore sa njim u narednih 30 ili 40 dana", kazao je Ljajić.

Upitan da li pominjanje socijalnog programa znači da će nakon privatizacije u Telekomu biti otpuštanja, Ljajić je rekao da je to neminovno.

"Da se ne lažemo, Telekom ima 9.000 zaposlenih, a sa zavisnim firmama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori oko 13.000, dok, na primer, njegovi konkurenti na našem tržištu, Telenor i VIP, imaju neuporedivo manje. Niko ne može da izdrži taj broj radnika, ali će zaposleni u Telekomu dobiti najveće otpremnine do sada", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Telekom drži 44 odsto domaćeg tržišta mobilne telefonije, ali prihoduje manje nego Telenor.

"To je dobrim delom posledica i tako velikog broja zaposlenih", ocenio je Ljajić.

On je rekao da država ne prodaje Telekom "ni iz hira niti iz političkih razloga", kao ni zbog potreba budžeta.

"Sve protivnike privatizacije pitam da li mogu da kažu da će tržište telekomunikacija za tri godine biti bolje - to niko ne može da zna. Potrebna su velika ulaganja, bez novih ulaganja se utakmica ne može izdržati i ovo radimo za dobrobit Telekoma", dodao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: