“Niko nije uništio svoje banke kao mi"

Najveća banka u Jugoistočnoj Evropi s kraja 20. veka sa 5.500 zaposlenih i 150 filijala mogla bi ponovo da radi, samo u drugom prostoru, jer je njen rasprodat.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.11.2015.

13:22

Default images
Foto: Thinkstock

To tvrdi nekadašnji direktor Beobanke Zlatan Peručić.

Od dana otvaranja stečaja do danas od ukupno 141 nepokretnosti koju je posedovala Beobanka, prodato je 130 ukupne površine 33.173,09 kvadrata. Sve to za svega 1,9 milijardi dinara, pišu Večernje novosti. Pored toga kompenzacijom sa državom prodata su tri objekta za 1,1 milijardu dinara. Veliki deo prostora je izdat za nešto više od pola milijarde dinara.

“Ne postoji zemlja na svetu koja je zbog načina na koji su ugašene četiri velike banke: Beobanka, Jugobanka, Investbanka i Beogradska banka, uništila svoj bankarski sektor, da bi otvorila vrata stranim bankama”, kaže Peručić.

“Za svako loše poslovanje, kriv je menadžment, ali nikada put za rešavanje krize nije gašenje banke. Svedoci smo onoga šta je uradila Amerika 2008. godine. Smenila je direktore, a u banke upumpala novac i sačuvala ih. A, naše najveće domaće banke sa velikim ugledom u svetu su ugašene u jednom danu, a da za to nije bilo razloga. To je početak kraja srpskog bankarskog sektora”, objašnjava on.

Prema rečima Peručića, bankari su 4. janaura 2002. godine dobili dopis sa tri rečenice u kojem se navodi da su banke toliko "kontaminirane" da moraju da se ugase, jer mogu da unište domaću privredu.

Pri tome, upravo, Beobanka, Investbanka, Jugobanka i Beogradska banka su bile najveći kreditori naših preduzeća od velikih sistema do malih firmi i od njih imala velika potraživanja.

“Beobanka je poslovala sa 80 odsto beogradskih preduzeća i 60 odsto firmi iz zemlje. Najveći klijenti su bili iz metalskog i tekstilnog kompleksa. Oni su bili veliki dužnici, ali koja firma i danas nema problem. Sva potraživanja su bila osigurana, odnosno pokrivena sredstvima obezbeđenja, pre svega hipotekama”, kaže Peručić.

“S druge strane, na primer, IMT, IMR su bili veliki sistemi koji su radili za izvoz. Danas ne postoje. Finansirali smo Elektroprivredu, Trepču, "Bor"... Samo Beobanka, Investbanka, Jugobanka i Beogradska banka su kreditirale više od 90 odsto srpske privrede. I ove banke su proglašene grobarima domaće ekonomije, a jedini spas je bio da se sahrane same banke. Dakle, one su žive zakopane, a kako je posle prošla naša privreda to vidimo sada. Divljačka privatizacija ih je uništila”, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: