"Račun veći od 500 RSD obavezno plaćati karticom"

Siva ekonomija je veliki izazov Srbije, suzbijanje je moguće kroz elektronski način plaćanja, kaže Ivan Rakić, partner u poreskom odeljenju Ernst i Jang Srbija

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2015.

14:32

Default images
Foto: Thinkstock.com

Na konferenciji za novinare Masterkarda istaknuto je da je siva ekonomija u Srbiji rasprostranjena u dva oblika: aktivnom gde su uključene obe strane kroz jedan vid dogovora i pasivnom koji se ogleda u neizdavanju fiskalnog računa.

Kako je objasnio Rakić, siva ekonomija u Srbiji čini 20,7 odsto BDP-a Srbije, a pasivna je mnogo zastupljenija.

Na pasivnu sivu ekonomiju otpada 15,6 odsto BDP-a, a to je 127 milijardi dinara prihoda koje Srbija izgubi za godinu dana.

Prema istraživanju koje su sproveli, a koje obuhvata devet zemalja Istočne Evrope, po stepenu zastupljenosti sive ekonomije od Srbije je gore pozicionirana samo Bosna i Hercegovina sa 24 odsto.

Kako je istakao Rakić, siva ekonomija je najzastupljenija u sektoru hrane i pića, ali i duvana i naftnih derivata.

Ono što je interesantno za Srbiju je da je verovatnoća da ćete dobiti fiskalni račun manja nakon 16:30, jer se tada završava radni dan Poreske uprave.

Kao jednu od mera za borbu protiv ovog problema, predstavnici Masterkarda naveli su elektronski vid plaćanja.

“Od elektronskog plaćanja korist bi imalo kako društvo, tako i država a samim tim i ekonomija cele Srbije”, istakao je Artur Turemka, generalni direktor za region Balkana kompanije Masterkard.

Rakić je dodao da su neke od mera, koje bi pomogle u borbi sa sivom ekonomijom, a do kojih su oni došli istraživanjem, povraćaj PDV-a, PDV lutrija, i obaveza POS terminala.

Rakić je istakao da se PDV lutrija, 2005. godine kada je uveden PDV, pokazala kao vrlo delotvorna, ali da bi takva mera trebala da bude kontinuirana i da se vrši na svakih mesec dana. Na ovaj način građani se više zalažu da dobiju fiskalni račun, jer tako učestvuju u nagradnoj igri.

On je na kraju je zaključio da bi i Srbija, po ugledu na neke razvijene države, trebala da uvede obavezno plaćanje karticom za iznos od, na primer, 500 dinara, jer bi se na taj način procenat sive ekonomije smanjio za čak 9,5 odsto, dok bi se obaveznim plaćanjem na iznos preko 1.500 dinara procenat sive ekonomije umanjio za 3,1 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: