Ugovor Etihada i Mubadale - posao za Srbiju?

Treći dan sajma u Dubaiju protiče bez uobičajeno velikih sklopljenih poslova za ovakav šou. Ipak, jedan ugovor ima potencijala da se realizuje i u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tangosix

Utorak, 10.11.2015.

09:17

Default images
(Foto: Beta/AP)

Avio sajam u Dubaiju ove godine mogao bi da uđe u istoriju kao najdosadniji, piše portal Tango six. Neobično je da velikih narudžbina u civilnom sektoru još nikako nema iako je već treći dan sajma.

Portal navodi da je zbog toga zanimljivije da Srbija može biti jedna od zemalja koja je imala zapaženo pojavljivanje na najvećem bliskoistočnom vazduhoplovnom sajmu – u letačkom programu nastupila je letelica koja je svoj prvi let skoro imala u Srbiji dok je juče najavljen veliki ugovor koji, potencijalno, može biti realizovan u Srbiji.

Dan pre nego što će doći u Srbiju i prisustvovati konferenciji na kojoj su najavljeni letovi Er Srbije za Njujork predsednik i direktor Etihada Džejms Hogan potpisao je memorandum o razumevanju koji može biti dobra vest za srpsku vazduhoplovnu industriju.

Mubala (investiciono-razvojni fond iz Abu Dabija) i Etihad potpisali su Memorandum o razumevanju “u pravcu istraživanja mogućih oblasti saradnje“ uključujući i moguće formiranje evropskog MRO-a (Maintenance Repair Overhaul – tehničko održavanje aviona). Sporazum su potpisali Džejms Hogan i Homaid Al Shemmari, direktor Mubadale. Kako su obe kompanije saopštile vrednost ugovora iznosiće milijardu dolara na period od 10 godina i uključivaće buduće druge ugovore.

U okviru Memoranduma Etihad će angažovati Mubadalinu ćerku firmu SR Technics baziranu u Švajcarskoj kao svog preferiranog MRO provajdera. Takođe, Mubadala i Etihad “zajedno će istraživati izvodljivost formiranja uskotrupnog MRO centra u istočnoj Evropi, a diskusije sa zainteresovanim stranama su već u toku“, piše u saopštenju.

Upravo u ovom poslednjem delu saopštenja stoje naznake da bi Srbija mogla da bude ta neimenova istočnoevropska zemlja – SR Technics je već prisutan u Srbiji dok je Etihad suvlasnik srpske nacionalne avio-kompanije.

Podsetimo, SR Technics već je prebacio značajan deo svoje administracije u Srbiju. Iako se pretpostavljalo da je u pitanju neka vrsta investicije u MRO delu, u pitanju je bio outsourcing tzv. "back-office“ segmenta kompanije koja je uvek tražila povoljnije i jeftinije lokacije za poslovanje od Švajcarske. Tada su iz SR Technicsa bili kategorični da formiranje kompanije u Srbiji nema veze sa preuzimanjem Jat Tehnike i ulaskom u MRO priču u našoj zemlji.

Sa druge strane, Jat Tehnika je u novembru prošle godine, pored još četiri preduzeća iz avio-industrije, stavljena na spisak za privatizaciju. Tada je na listi zainteresovanih investitora za Jat tehniku bilo 8 zainteresovanih kompanija među kojima je bio i Mubadalin SR Technics.

Privatizacija Jat Tehnike međutim nikada nije započela, kompaniji nije određen privatizacioni savetnik i ona posluje kao i do sada.

Kada je o Mubadali reč, ranije je najavljivano da će ova kompanija otvoriti fabriku kompozitnih avio-delova u Srbiji. To se nije dogodilo a Mubadala je na vazduhoplovnom sajmu u Parizu potvrdila da razmišlja otvaranje niskotarifne podružnice u Tunisu ili Maroku .

Prošle godine Srbiju je kao vođa velike delegacije Mubadale posetio upravo Al Shemmari koji je tada, sa vodećim ljudima njegovog vazduhoplovnog sektora, obišao u Srbiji kompanije koje bave ovom granom industrije.

Iako se u jučerašnjoj vesti nigde direktno ili indirektno ne pominje Srbija, broj dodirnih tačaka koje se jasno poklapaju je veliki, piše portal i navodi da obrazovanje srpskih vazduhoplovnih mehaničara i inženjera kombinovane sa njihovom nižom cenom radnog sata mogu biti i te kako privlačne za ovaku vrstu strateškog razmatranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: