Francuzi kasne, ko ima ključ za Brezovicu?

Francuski konzorcijum koji planira da investira u Ski centar na Brezovici još nije dostavio završni plan i bankarske garancije iako je imao rok šest meseci.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2015.

16:26

Default images
Foto: B92

Ukoliko bi se investitor povukao Ski cenatr na Brezovici vratio bi se u ruke kosovskoj agenciji za privitizaciju.

Iz Prištine poručuju da Beograd nema pravo da utiče na planove Prištine, da od Brezovice napravi najsavremeniji Ski centar na Balkanu.

Prva faza ekspropijacije Ski centra Brezovica po odluci kosovke vlade je počela, međutim Srbi sa Brezovice strahuju da će im imovina biti otkupljena i preći u ruke vlade u Prištini, a da će investotor odustati od gradnje.

Naime rok francuskom konzorcijumu da dostavi bankarske garancije vladi Kosova istekao je još pre dve nedelje.

“Ukoliko se dogodi da se potencijalni investitor povuče, automatski bi eksproprijacija trebala da bude povučna”, kaže Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice

Zbog eksproprijacije Brezovice, Beograd najavljuje međunarodnu tužbu, jer skijališta Srbije polažu pravo nad ski centrom dok u Prištini tvrde da je Brezovica vlasništvo Kosova.

“Ne samo zato što je Kosovo suverena i nezavisna država koja je nadležna za to vlasništvo, već je i za vreme međunarodnog protektorata, Unmik izdao jasna uputstva, u kojima vlasništvo koje ima karakter nacionalnog blaga, pripada Kosovu”, istakla je Edita Tahiri, ministarka Vlade Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom.

Planovi fransukse kompanije su da sruši ski centar, sagradi novi i uloži više od 400 milona evra. Mnogi Srbi iz Štrpca sa tim se ne slažu.

“To je ogromna investicija u šta mi sumnjamo da to hoće da odrade, ali u svakom slučaju neka se nađu finasijeri, neka ulažu, ali nemoj da ove ljude ostave na cedilu”, izjavio je Stanojko Petković, iz Index ski centra Brezovica.

Stanovnici Sirinićke Župe ocenjuju da ključ u rukama drži gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolic koji može da uloži veto i spreči eksproprijaciju.

“Njemu je zapala ta nezahvalana uloga, ali sam je birao takvu ulogu da može da uloži veto na odluku o preuzimanju ski centra Brezovica, on kao neko ko je ucenjen od strane Pristine ne može da to uradi”, kaže Zvonko Mihajlovic bivši predsednik Opstine Štrpce.

Od gradonačelnika nismo uspeli da dobijemo izjavu, a u očekivanju konačnog raspleta , na Brezovici su uveliko pripreme za predstojeću zimsku sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: