Sindikat ide na ulice: 100.000 ne da Telekom

Oba reprezentativna sindikata Telekoma Srbije najavili su akcije za sprečavanje prodaje tog državnog preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2015.

13:25

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Sindikati ističu da su protiv prodaje tog preduzeća svi zaposleni Telekoma i većina građana Srbije.

Na konferenciji za novinare su Jedinstveni sindikat Telekoma Srbije i Sindikat Telekoma Srbije najavili da će u ponedeljak 2. novembra u podne doći ispred Vlade Srbije da bi predali peticiju sa više od 100.000 potpisa kojom se traži da se Telekom Srbije ne prodaje.

Predstavnici sindikata Telekoma su istakli i da će 11. novembra ispred Vlade "organizovati veliki protest" protiv prodaje tog preduzeća, na koji su pozvale i sve građane koji se protive prodaji, kao i patnerska preduzeća.

Predsednik Jedinstvenog sidikata Telekoma Srbije Slavoljub Kandić je rekao da je prodaja tog preduzeća, u kojem akcije imaju i građani i zaposleni, nedovoljno transparentna i da javnost ne zna šta Vlada prodaje.

Prema njegovim rečima, u medijima se pojavljuje informacija da Vlada prodaje 58 odsto akcija, ali prema računici sindikata kupac dobija 78 odsto, kad se uračuna 20 odsto akcija koje su u vlasništvu Telekoma.

Kandić je rekao da je bi cena manja od 1,7 milijardi evra za kupovinu 78 odsto akcija Tekeloma bilo manja od ponude koju je dobijala vlada Mirka Cvetkovića u ranijem pokušaju privatizacije, kad se uporede ponude.

"Svi radnici su stava da Telekom apsolutno ne treba prodavati. To bi bila istorijska greška koja će se teško ispraviti ako do toga dođe", istakao je Kandić.

On je dodao da istraživanje koje je urađeno za sindikat pokazuje da je 64 odsto građana Srbije protiv prodaje Telekoma, a da među preostalih 36 odsto ima dosta neopredeljenih.

Kandić je najavio da će sa protestnog skupa 11. novembra biti poslata poruka Vladi Srbije da Telekom može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i gradjanima, a potencijalnom kupcu da nije dobrodošao.

Telekom Srbije bi, prema njegovim rečima, moga do "posluje još bolje sa manje partijskog mešanja".

Kandić je rekao i da se među neobavezujućim ponudama za Telekom uglavnom nalaze one koje su stigle od američkih fondova koji se ne bave telekomunikacijama, iako je Vlada tenderom propisala da kupac mora da ima iskustvo u telekomunikacijama.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović je izrazio sumnju će novi vlasnik Telekoma otpustiti 4.000 zaposlenih i da će bez posla ostati i 100.000 ljudi koje rade u domaćim firmama koje sarađuju sa Telekomom.

Istakao je da u Telekomu nema viška zaposlenih, ali da bi investicioni fond koji bi kupio tu kompaniju smanjio broj radnika kako bi preduzeće bolje prodao.

Joksimović je rekao da predstavnici sindikata Telekoma od Vlade Srrbije nisu mogli da pobiju njedan argument sindikata protiv prodaje kompanije.

Telekom, koji sada ima dobit od oko 140 miliona evra, po njegovoj oceni mogao bi da ima dobit od 300 miliona evra kad otplati dugove za kredite koji su uzeti za kupovinu firmi u regionu i u Srbiji.

Kako je naglasio Joksimović, Telekom se zaduživao da bi kupovao firme u regionu u interesu države, a sada se samo za Telekom RS nudi manje nego što je Telekom platio za kupovinu telekoma u RS i Srnoj Gori i nekoliko manjih preduzeća.

Član Akademije inženjerskih nauka Srbije Predrag Petrović je rekao da je i ta institucija protiv prodaje Telekom grupe, koja sa svojih šest društava u Srbiji, BiH i Crnoj Gori ima strateški značaj za državu.

Telekom je, kako je istakao, najveći regionalni investitor i netačne su priče o neefikasnom radu tog preduzeća. Petrović je ukazao i da je Telekom važan i za nacionalnu bezbednost, jer štiti komunikacije vojske, policije i građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: