Putinovo obećanje Srbiji još neispunjeno

Rusko-srpski poslovni forum bio je mesto gde su privrednici dve zemlje pokušali da prošire saradnju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2015.

16:10

Default images
Foto: Tanjug, AP

Za to je posebno zainteresovana srpska strana, jer je srpski izvoz u Rusiju od početka godine opao za trećinu, a i inače je više nego upola manji od uvoza iz Rusije.

Ruska rublja protiv srpskog nameštaja - nagla kretanja valute u Rusiji nametnula su srpskim izvoznicima poseban izazov.

“Rublja stalno ide gore-dole. Sad je opet veliki pad. Uspemo da prevaizđemo tako što imamo razlike u ceni i tako što imamo te razne preferencijale koji nas oslobađaju poreza i carina”, kaže Miroljub Radovanović iz fabrike nameštaja “Jela” u Jagodini.

Prošla godina pokazala je koliko je, i pored rekordnog izvoza, veliki uvoz iz Rusije - 2,4 milijarde dolara je vrednost uvoza naspram milijarde izvoza. U prvih osam meseci ove godine, izvoz u Rusiju manji je za čak 32 odsto.

I zato je poslovni forum bio mesto gde je, pre svega za proizvođače poljoprivrednih proizvoda, trebalo da se pronađe rešenje.

”Da se veliki proizvođači, pogotovu u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, zajedno sa PKS bolje organizuju i naprave distributivni centar i da omogćimo da se na jednom mestu vrši klasifikacija robe, kontrola kvaliteta”, kaže prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Saradnja je usmerena i u suprotnom pravcu - Srpska i Ruska železnica potpisale su Memorandum o strateškom partnerstvu, a dve strane se već dobro znaju, jer Rusi grade prugu do Pančeva, a i ruski vozovi su već na srpskim prugama.

“Sporazum uključuje nekoliko aspekata: zajednički dispečerski centar za transport, zatim zajedničko projektovanje između našeg projektnog biroa i vašeg CIPa. Razmatramo i mogućnost da se vaši specijalisti obučavaju na našim fakultetima. Takođe mislimo da bi bilo moguće i da opslužujemo i održavamo železničku infrastrukturu u Srbiji”, kaže Sergej Pavlov, direktor RŽD Internešnel.

Ipak, jedno obećanje za bolje ekonomske odnose dato pre godinu dana još nije realizovano.

“Uzimajući u obzir našu dobru saradnju sa Italijom i kompanijom Fijat i naš saveznički odnos sa Srbijom, mogli bismo da se dogovorimo oko isporuka Fijatovih vozila. Spasibaaaa”, obećao je ruski predsednik pre godinu dana tokom posete Beogradu.

Srpski “fijat” ni godinu kasnije ne ide u Rusiju, a premijer Vučić tvrdi da je problem u drugim zemljama Evroazijskog saveza - Kazahstanu i Belorusiji, a ne u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: