"Voćka čudnovata" donosi 10.000 EUR godišnje

Uzgajanje oraha donosi dobar prihod voćarima, ali Srbija još ne uspeva da zadovolji ni vlastite potrebe.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 19.10.2015.

14:06

Default images
Foto: Thinkstock.com

Cena oraha na pijacama u Srbiji, kao i u prodavncama, već godinama ne pada, pa i ove sezone, kada je ova namirnica neizostavni deo svake slavske trpeze, u zavisnosti od veličine jezgra, iznosi od 900 do čak 1.400 dinara za kilogram, pišu Večernje novosti.

Zato i ne čudi što se sve više mladih - koji imaju zemlju, a ne žele mnogo da rade - odlučuje da posade upravo orahe. Jer, na primer sa hektara zasada, bez mnogo ulaganja, kroz nekoliko godina mogu računati na prihod od 10.000 evra za 12 meseci. Po podacima Instituta za voćarstvo u Čačku, na teritoriji Srbije ima oko milion i 966.000 stabala oraha, koja daju prosečan rod od 24.000 tona godišnje. To, međutim - ističu stručnjaci - nije ni polovina potreba u našoj zemlji, pa se ova voćna vrsta često i uvozi, iako je ovdašnje podneblje odlično za proizvodnju oraha.

"Oni koji nasleđuju imanja, iako su zaposleni ili imaju privatan biznis, sve više se odlučuju da tu zemlju iskoriste za uzgoj oraha. On i leska su najduže investicije u proizvodnji, a rezultati koji se ostvaruju u fazi eksploatacije nadmašuju sve ostale vrste. Pored toga, uzgoj oraha ne iziskuje mnogo rada, odnosno iziskuje znatno manje obaveza nego jabuke ili šljive", objašnjava dr Rade Miletić iz Institutuaza voćarstvo u Čačku.

"Voćka čudnovata", kaže, ne zahteva ni mnogo vode, niti preterano prskanje preparatima. Najviše rada potrebno je u pripremi sadnje i samoj sadnji, odnosno u prvoj i drugoj godini. Prvi rod očekuje se u četvrtoj, a pun posle deset godina...

"Imam tridesetak stabala oraha i oni mi svake godine donesu zaradu od 3.000 do 4.000 evra. To su orasi sorte rasna i ja ih uopšte ne održavam, osim što pokosim oko njih i moram da ih omlatim, te pokupim rod. Razmišljam o proširenju zasada na hektar i verovatno ću to uraditi, jer stvarno nema primera da se manje radi, a stiče ovoliki prihod", svedoči Milovan J. iz Dragačeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: