Nemci poslali stručnjake, dižu naše firme

Nemački stručnjaci borave u srpskim firmama pomažući im da povećaju kvalitet proizvodnje i upoznaju se sa načinom funkcionisanja velikih nemačkih kompanija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.10.2015.

16:23

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovi nemački stručnjaci su radili u nemačkoj industriji, institucijama i obrazovnim ustanovama.

Nemački eskperti trenutno se nalaze u kompanijama u Požegi, Ubu i Beogradu, a uskoro se očekuje dolazak novih i u Užice, Čačak, Zemun i SZenjanin, saopštila je Mreža za poslovnu podršku (BSN). Seniorski ekspertski servis iz Bona, koji ima preko 17.000 eksperata, jedna je od najvećih ekspertskih organizacija u svetu.

U Srbiji je od 2005. godine do danas boravilo skoro 300 nemačkih eksperata za različite grane industrije, u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, a šef tima za nemačku ekspertsku podršku i zastupnik tog servisa za Srbiju je Milan Vučković.

BSN radi na tome da usluge Seniorskog ekspertskog servisa približi domaćim kompanijama, čiji menadžeri najčešće nisu upoznati sa mogućnošću da u svoje firme dovedu visokokvalifikovane i iskusne nemačke eksperte po simboličnim uslovima.

Honorar i osiguranje za te eksperte pokriva nemačka država, a proces dodele stručnjaka traje manje od dva meseca, navedeno je u saopštenju.

Domaći privrednici snose troškove ishrane i boravka nemačkih eksperata, koji ne moraju da budu smešteni u hotelu, već i u privatnom smeštaju, kao i simbolične dnevnice od sedam evra u dinarima.

Vučković je istakao da boravak nemačkih eksperata može da bude od dve nedelje do tri meseca, a postoji mogućnost angažmana više stručnjaka iz više oblasti, kao i ponovno angažovanje istog eksperta, ukoliko se za to ukaže potreba.

Vučković je naglasio da nemački eksperti ostaju u nekoj vrsti kontakta i saradnje sa firmama u kojima su boravili i istovremeno postaju važan kanal ka nemačkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: