CNG dva i po puta jeftiniji od benzina

Predstavnici kompanije NIS predstavili su svoja dostignuća u proizvodnji i prodaji komprimovanog prirodnog gasa (CNG), ukazavši da je to gorivo budućnosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.10.2015.

14:56

Default images
Foto: Tanjug

Kako su istakli, CNG ima mnogo prednosti u odnosu na postojeća goriva, a benefiti su kako finansijski tako i ekološki.

"Komprimovani prirodni gas se koristi kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, ali i kao važan energent u industriji. Smatra se gorivom budućnosti, kako zbog svojih ekoloških osobina i odličnih performansi koje pruža vozilima, tako i zbog ekonomske isplativosti", rekao je zamenik direkotra Bloka energetika u NIS-u, Igor Korać.

On je ukazao da je dva i po puta jeftinije voziti na CNG nego na benzin, a oko dva puta jeftinije nego nego na dizel ili TNG.

Kada su u pitanju ekološke prednosti, prirodni gas emituje najmanju emisiju CO2, prisutan je u mnogim evropskim gradovima u kojima se u centar grada ne može ući ukoliko se vozi na dizel a gradski saobraćaj u mnogim gradovima već radi isključivo na CNG, rekao je Korać.

Prema njegovim rečima trenutno u Srbiji ima oko 10 stanica na kojima se može napuniti CNG, NIS planira da do 2020. godine ima 20 svojih benzinskih stanica koje će imati dodatni proizvod CNG a do 2030. godine 30 stanica.

On je naglasio da je blizina gasovoda osnovni preduslov da bi punionice ovog gasa mogle da se naprave.

Produk menadžer kompanije Iveko, Ivan Blažek upoznao je prisutne sa iskustvima ove kompanije u upotrebi ovog energenta.

"Ovaj energent ima najveću kalorijsku vrednost od svih goriva na tržištu, tako da omogućava bolje performanse vozila. Kako u pogledu ekonomičnijeg korišćenja, tako i u smislu zaštite okoline - emisije štetnih gasova i buke", rekao je on.

NIS je prva velika mreža benzinskih stanica u zemlji koja je u svoju ponudu uvrstila komprimovani prirodni gas, koji se već proizvodi u njihovom postrojenju na naftno-gasnom polju Palić, gde se i prodaje kroz sistem veleprodaje, za korišćenje u industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: