Bez atesta od 120 EUR nema registracije

Da li folije na staklima vašeg automobila ispunjavaju zadate propise ili ne saznaćete ukoliko uplatite Auto-moto savezu Srbije 4.800 dinara.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 14.10.2015.

11:13

Default images
Foto: Thinkstock

Toliko košta ispitivanje u Centru za motorna vozila AMSS.

Bez ovog atesta, shodno novom Pravilniku o izmenama na motornim vozilima, nećete moći da uradite tehnički pregled a samim tim ni da registrujete vozilo, pišu Večernje novosti. “Pre dve godine sam zatamnio stakla na svom automobilu. Sada su mi na tehničkom pregledu, iako imam atest urađen u Vinči, koji sam tada dobio od firme koja mi je ugradila folije, odbili da urade tehnički jer tvrde da taj atest više ne važi”, požalio se "Novostima" Milan K. iz Beograda.

Ne razumem kako neki zakon, propis može da važi retroaktivno a i skandalozno je koliko sve to na kraju košta, kaže on.

A košta poprilično! Naime, da bi ste uopšte ušli u proceduru ispitivanja zatamnjenosti stakala potrebno je prvo da nabavite, od prodavca automobila, saglasnost da smete da "vršite prepravke na vozilu"!

Da li ća ta usluga i koliko koštati u ovom trenutku, niko od ovlašćenih prodavaca automobila, ne želi da kaže. Ista je situacija juče bila i u firmama koje "prepravljaju" vozila i lepe folije.

“Ništa za sada ne znamo. Zovite narednih dana”, bio je najčešći odgovor kojeg su "Novosti" dobile.

Pod uslovom da se snađete i nabavite saglasnost proizvođača vozila da izvršite prepravku na vozilu, potrebno je da na ime republičke takse uplatite 300 dinara.

Sve potrebne podatke možete dobiti u Agenciji za bezbednost saobraćaja kojoj plaćate prvo 3.000 dinara za "obradu dokumetnacije" a zatim i 3.300 dinara za izadavanje saglasnosti za ispitivanje.

Kada u CMV AMSS uplatite traženih 4.800 dinara ova ustanova, koja zasada jedina vrši ispitivanje zatamnjenosti stakala dobićete neophodni papir. Zatim sledi obavezni tehnički pregled (2.500 dinara) tako da će vas ceo proces koštati najmanje 13.900 dinara!

“Lepljenje folija sam u ovlašćenom servisu, koji je imao sve potrebne papire i dozvole, platio 80 evra a sada mi treba 120 evra da ih legalizujem. Najverovatnije ću ih odlepiti”, kaže čitalac sa početka priče.

Važno je napomenuti da se novi pravilnik o ispitivanju zatamnjenosti stakala ne odnosi na vozila koja imaju fabrički zatamnjena stakla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: