"IPO najbolji način za prodaju Telekoma"

Postupak prodaje kompanije Telekoma Srbija se sprovodi na netransparentan način jer se ne zna ni šta predlaže privatizacioni savetnik ni koji su uslovi vlade.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 13.10.2015.

13:50

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

To su upozorili berzanski stručnjaci.

Na javnoj raspravi Evropskog pokreta u Srbiji "Razvoj berze - šansa za ozdravljenje javnih finansija Srbije", Nenad Gujaničić je kazao da je Telekom Srbija, kao državno preduzeće sa najboljim poslovnim rezutatima, najlakše moglo "utabati stazu" za korporativizaciju javnih preduzeća i doprineti razvoju tržišta kapitala.

"Umesto toga Vlada se opredelila za tendersku prodaju Telekoma nakon prikupljanja neobavezujućih ponuda, što znači da model incijalne javne ponude, odnosno prikupljanja kapitala prodajom akcija na berzi, za vlast nije bio prihvatljiv", kazao je Grujaničić.

Po njegovoj oceni, eventualnim neuspehom tenderske prodaje Telekoma otvorila bi se mogućnost za preispitivanje modela privatizacije tog preduzeća.

"Ukoliko bi se Vlada opredelila za model inicijalne ponude akcija Telekom bi mogao da ponudi 20 odsto sopstvenih akcija, a država bi se mogla pridružiti sa manjim delom svojih akcija. Ulazak investitora u vlasničku strukturu te kompanije doprineo bi većoj transparentnosti poslovanja, profesionalizaciji menadžmenta i njegovoj boljoj kontroli", rekao je Gujaničić.

Savetnik sa strana ulaganja Milan Kovačević je istakao da su poslovni rezultati Telekoma gori u 2014. nego u 2013. godini i da je bolje što pre prodati tu kompaniju kako joj cena ne bi padala.

Kovačević je, komentarišući finansijski izveštaj Telekoma Srbije u 2014. godini, predočio da je ta kompanija smanjila poslovni prihod i povećala dug i potpuno je jasno da ga je odavno trebalo privatizovati.

On je dodao da nije siguran da će Telekom biti prodat na pravi način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: