Karte za NS buseve kupuju telefonom

Novosađani će uskoro, putem MobiWallet („digitalni novčanik“) aplikacije za mobilni telefon moći da kupuju karte za prevoz gradskim autobusom.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 13.10.2015.

10:53

Default images
Foto: Freeimages

To je osnovna ideja evropskog projekta „Mobility and Transport Digital Wallet“ – „MobiWallet“ – u čiju implementaciju su uključeni Gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad”, Grad Novi Sad i kompanija „DunavNET”.

Da bi MobiWallet ideja zaživela, trenutno se sprovodi faza testiranja rešenja, u kojoj je najvažnije dobiti od korisnika povratnu informaciju.

U proteklih nekoliko sedmica oko 180 Novosađana prijavilo se za učešće u probnom radu „Digitalnog novčanika“. Radi dobijanja što realnijih rezultata testiranja aplikacije tokom probnog rada, nosioci projekta pozvali su zainteresovane građane da se u ulozi volontera uključe u proces testiranja popunjavanjem ankete.

Nakon procesa selekcije, volonteri će aplikaciju MobiWallet moći da koriste za kupovinu pojedinačnih karata za vožnju, ali i za kupovinu paketa od deset karata, dok će uskoro biti dostupna i opcija kupovine mesečne karte.

Osim kupovine karte telefonom, ta aplikacija omogućava i da korisnici u svakom trenutku saznaju gde je autobus koji čekaju na stanici, procenu vremena njegovog dolaska na stanicu, a i informacije o ekološkom stanju delova grada.

Ostale funkcije koje će naknadno biti stavljene na raspolaganje korisnicima aplikacije su servis za informisanje o gradskim znamenitostima, kao i mogućnost uvida u raspoloživi broj bicikala na rent-a-bike stanicama. MobiWallet aplikacija trenutno je dostupna korisnicima pametnih telefona s „android” operativnim sistemom, međutim, radi se i na verziji za iOS mobilne telefone, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Osim Novog Sada, MobiWallet projekat realizuje se i u Santanderu (Španija), Firenci (Italija) i u regionu Vest Midlends (Velika Britanija). Projekat se finansira iz Okvirnog programa za inovacije i konkurentnost CIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: