30 srpskih firmi radiće za SAD giganta

Za Srbiju je važna svaka nova investicija, bilo da donosi 10 ili 1.000 radnih mesta i zato moramo da napravimo povoljnu ekonomsku destinaciju u ovom delu Evrope

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

09:26

Default images
Foto: Thinkstock

To je izjavio predsednik Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije Vladimir Marinković, navodeći da moramo da smanjimo nezaposelnost i povećamo konkurentnost domaće privrede.

Ekonomski kokus u saradnji sa američkom kompanijom Dženeral Elektrik organizovao "Dan dobavljača" i očekuje se potpisivanje ugovora sa više od 30 domaćih kompanija o uslužnoj proizvodnji za tu američku firmu, nagovestio je Marinković na skupu "Jačanje međunarodne pozicije Srbije" u organizaciji Društva lobista Srbije i Privredne komore Beograda.

Marinković je rekao da je glavni zadatak tog skupštinskog tela da ostvari kontakt sa privredom i biznis asocijacijama kako bi se poboljšalo poslovno okruženje u zemlji, privuklo što više domaćih i stranih investicija i poveća zapošljavanje.

"Smatramo da je stalni dijalog sa predstavnicima privrede veoma važan, ali i implementiranje njihovih interesa kroz zakonsku regulativu i propise koje donosimo, da se kreira kvalitetan ambijent u kojem bi oni imali interes da što više investiraju i zapošljavaju nove ljude", kazao je Marinković, koji je i potpredsednik Skupštine.

Ocenjujući da je najveći problem u zemlji visoka stopa nezaposlenosti, Marinković je rekao da Ekonomski kokus koristi svaku mogućnost da razgovara sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti i biznisa da bi pomogli u stvaranju što povoljnijeg privrednog ambijenta, a na kraju da domaća privreda bude konkurentnija i dinamična.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković ocenio je da lobisti i Ekonomski kokus rade na istom zadatku, a to je poboljšanje propisa koje će omoguciti lakše poslovanje i da informišu predstavnike izvršne vlasti o potrebama privrede i različitih grupa stanovništva.

Potrebna je legitimizacija i dekriminalizacija lobističke profesije, naglasio je Vuković.

"Mi smatramo da bi lobistička profesija trebalo da bude regulisana jednim snažnim zakonom, gde bi postojala čak i obaveza donosilaca odluka da lobiste prime i saslušaju, jer su vrlo često lobisti donosioci informacija sa terena, od raznih druištvenih grupa i gradjana o onome što privreda i društvo traži", rekao je on.

Jedna školovana "armija" lobista u Srbiji bi bila više nego značajna za pomoć u donošenju odluka, ukazao je Vuković i podsetio da su nosioci odluka u zemlji prihvatili preporuku da se donese zakon o lobiranju, ali se taj rok stalno pomera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: