U Vojvodini 149.000 siromašnih

Svetska banka podigla je granicu siromaštva s 1,25 dolara dnevno na 1,9. Na odluku Svetske banke uticalao je sniženje kupovne moći u svetu.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 10.10.2015.

15:57

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Po oceni predsednika te finansijske organizacije Džim Jong Kima, udeo siromašnih stanovnika planete ove godine prvi put bi se mogao spustiti ispod deset odsto.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva objavio je podatke o siromaštvu u Srbiji u prošloj godini, po kojima je linija za naše siromaštvo 11.340 dinara po osobi. Stopa siromaštva prošle godine u Srbiji iznosila je 8,9 odsto, što znači da je potrošnja tolikog procenta ukupnog stanovništva bila niža od stope siromaštva, odnosno da su imali manje od 11.340 dinara mesečno. Stopa od 8,9 odsto znači da se čak 628.000 stanovnika smatra siromašnima.

U odnosu na 2013. godinu stopa siromaštva lane je povećana 0,3 odsto, odnosno s 8,6 na 8,9. Uzroci tome su, smatra Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, smanjenje realnog bruto društvenog proizvoda Srbije u 2014. godini od 1,8 odsto, pri čemu su doprinos nepovoljnim kretanjima dale i poplave koje su pogodile deo Srbije. Povezano s padom BDP-a i ekonomskom politikom, zatim, prošle godine realne zarade smanjene su 1,5 odsto a penzija 2,3 procenta, što je neposredno uticalo na potrošnju stanovništva i dovelo do povećanja broja siromašnih.

Kao i u drugim zemljama, siromaštvo je u Srbiji izraženije u ruralnim područjima nego u urbanim. Stopa siromaštva prošle godine na urbanom području bila je 6,7 odsto, a na ruralnom 12,2, dakle, gotovo dvostruko veća. Ipak, može se primetiti tedencija izvesnog smanjenja razlike između ta dva područja. Iako imaju nižu stopu siromaštva, i urbana naselja Srbije pogođena su znatnim siromaštvom pa je svaki petnaesti stanovnik prošle godine bio siromašan. Tim procenjuje da su uzroci siromaštva stanovnika urbanih naselja prvenstveno višegodišnja stagnacija bruto društvenog proizvoda, odnosno neuspeh da se ekonomija izvuče iz krize u koju je zapala još 2008. godine. Nepovoljna kretanja na planu ekonomske aktivnosti sledile su visoka nezaposlenost gradskog stanovništva i smanjenje prihoda i potrošnje.

Centralna Srbija, bez Beograda, prošle godine imala je najveću stopu siromaštva među regionima države jer je tamo zabeleženo 408.000 siromašnih. U znatno boljoj poziciji su Vojvodina i Beograd, gde je siromašno 149.000 građana, odnosno 77.000.

Lane je došlo do izvesnih promena u odnosu na 2013. godinu jer je nivo siromaštva u Beogradu smanjen s 5,6 odsto na 4,7, a u regionu istočne i jugoistočne Srbije s 18 na 16,4. Međutim, povećano je siromaštvo u Vojvodini, i to s 5,6 odsto na 7,8. Kao i ranijih godina, i lane je ugroženost siromaštvom rasla s povećanjem broja članova domaćinstva. Stopa siromaštva za jednočlana domaćinstva je samo 4,4 odsto, a kako se broj članova uvećava, ona narasta na čak 17,1. Višoj stopi siromaštva najviše su izložena višečlana domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: