Mali: Javnim nabavkama ušteđeno 240 mil RSD

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Grad Beograd, zahvaljujući centralizovanim javnim nabavkama, uštedeo skoro 240 miliona dinara u ovoj godini.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

17:19

Default images
Foto: Tanjug

Mali je, nakon što je sa pomoćnikom Borkom Milosavljevićem obišao Službu za centralizovane javne nabavke i razgovarao sa direktorkom Sandrom Damčević, rekao da je zadovoljan rezultatima, ali da će 2016. godine biti napravljene još veće uštede.

"Osim velikih ušteda za budžet grada, na ovaj način povećavamo transparentnost, profesionalnost i sprečavamo korupciju, ali i podstičemo preduzetništvo, s obzirom na to da je omogućeno malim i srednjim preduzećima da učestvuju. Sve javne nabavke koje podležu centralizaciji objavljene su na sajtu Grada Beograda", rekao je Mali.

Kako je saopštila Gradska uprava, gradonačelnik je dodao da je centralizacija sada sprovedena za potrebe 54 naručioca Grada Beograda i to za Gradsku upravu, ustanove kulture, socijalne i dečje zaštite, javna komunalna preduzeća, kao i sva ostala preduzeća i organizacije čiji je osnivac Grad, te da će sledeće godine biti proširena na 138 korisnika.

Takode, dodao je, ove godine je bilo 14 predmeta javnih nabavki.

"Kada proširimo broj korisnika, napravićemo još veće uštede, a nameravamo da uključimo još kategorija kao što su električna energija, fiksna telefonija, mleko i mlečni proizvodi. Svake godine ćemo ići korak dalje", rekao je Mali.

On je objasnio da su uštede ostvarene ugovaranjem nižih cena u odnosu na cene ugovorene od pojedinačnih naručioca u 2014. godini, kao i u odnosu na prosečne tržišne cene u 2015. godini.

Budući da je Grad Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja sprovodi centralizovane javne nabavke u saradnji sa UNDP-om i Upravom za javne nabavke Srbije, Beograd će dati podršku u uspostavljanju dobre prakse u toj oblasti i drugim lokalnim samoupravama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: