Za povlašćene besplatna struja i u oktobru

Svi koji su imali status zaštićenog kupca, odnosno ostvarili pravo na besplatnu struju i gas i u oktobru će imati umanjene račune kao i prethodnih meseci.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 09.10.2015.

16:36

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić novinarima je kazao da će zaštićeni kupci ostvarivati to pravo, sve dok im traje taj status.

"Mi smo doneli odluku da svi oni koji su stekli status i imaju na to pravo u skladu sa Uredbom i dalje ostvaruju stečena prava, odnosno računi za njihovu električnu energiju i snabdevanje gasom, biće umanjeni za period dokle ostvaruju taj status", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, to je pravno stanovište koje je resorno ministarstvo zauzelo sa ostalinm ministarstvima u Vladi Srbije i u potpunosti je u skladu sa zakonom.

Antić je naglasio da do donošenja nove uredbe, lokalne samouprave neće biti u mogućnosti da primaju nove zahteve za ostvarivanje statusa zaštićenog kupca.

"Učinićemo maksimalne napore da do kraja meseca usvojimo novu uredbu po kojoj će i lica koja u buduće budu sticala pravo na te benefite mogli što pre da apliciraju za to", naglasio je Antić.

Ustavni sud je 2. oktobra proglasio neustavnom proceduru po kojoj najsiromašniji ostvaruju pravo na besplatnu struju, gas i daljinsko grejanje.

Odluka koja je stupila na snagu početkom ove nedelje onemogućila je da do daljeg ijedan socijalno ugroženi građanin ostvari pravo na povlašćenu isporuku struje i gasa.

Domaćinstva sa minimalnim prihodima do sada su imala mogućnost da određenu količinu gasa i struje ne plaćaju.

Tročlana porodica sa prihodom od 19.700 dinara mesečno mogla je računati da će besplatno moći da potroši do 160 kilovata struje, 45 kubnih metara gasa ili da će im biti plaćeno daljinsko grejanje za 35 kvadrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: