"I ja sam kadar SNS, ali sam bio najbolji"

Prvi čovek EPS Aleksandar Obradović kaže da je i sam izabran kao kadar SNS-a, ali tvrdi da je na konkursu bio najbolji od 70 kandidata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

12:56

Default images
Foto: B92 Screenshot

Simbolično je da je slučaj članice SNS Maje Danilović, koja se zaposlila stranački u "Elektrosrbiji", izašao u javnost istog dana kada sam planirao da objavim da je proces depolitizacije u EPS konačno počeo, kaže Obradović za Večernje novosti.

EPS je i zvanično u sredu doneo odluku da nijedan novi zaposleni koji dolazi izvan sistema preduzeća ne može da dobije posao ako ne prođe otvoreni javni konkurs. To tvrdi prvi čovek EPS Aleksandar Obradović, komentarišući veliki problem stranačkog zapošljavanja u kojem je učestvovala i Srpska napredna stranka.

Na pitanje kako komentariše to što je Maja Danilović priznala da je stranački zaposlena u EPS preko SNS, Obradović je odgovorio:

“SNS nije izmislila stranačko zapošljavanje. Ali mi ćemo biti prva stranka koja će ga ukinuti”.

Kako tvrdi, proces depolitizacije je počeo pre nekoliko nedelja, “kada smo ukinuli dupli nivo srednjeg menadžmenta, direktorska mesta koja su istorijski bila deljena kao politički plen i na osnovu kojih su se potpisivali politički sporazumi”.

“Još bitnije, odluka koju smo usvojili nalaže da pre objavljivanja novog radnog mesta mora da se organizuje interni konkurs. Ako mesta ne mogu da se popune interno, objavljujemo javni konkurs. Na kraju, potpis za novo radno mesto moraju da stave tri izvršna direktora. Zato je slučaj koji je isplivao u javnosti dao mogućnost da kažemo da će EPS biti prvo JP u Srbiji koje će biti depolitizovano”, kaže on.

Na pitanje šta je sa onima koji su već zaposleni stranački, Obradović kaže:

“Nije tako jednostavno. Ako nemamo transparentan način na koji se ljudi zapošljavaju, teško je stranačko zapošljavanje sprečiti. Ako mi primenjujemo novu logiku. Ako ukinemo pozicije sa više beneficija, koje donose automobile i službena putovanja, smanjuje se interesovanje za posao preko partije. Retroaktivno teško možemo nešto da uradimo, ali je ovo korak za dalje”.

Na konstataciju da je i sam došao na mesto direktora EPS kao član SNS i pitanje kako će da to utiče na smanjivanje partijskog zapošljavanja, prvi čovek srpske elektroprivrede je kazao:

“Svi imaju pravo na političko opredeljenje. Članstvo u stranci ne sme da bude ni privilegija, ali ni prepreka. Kada sam došao na čelo EPS, u septembru 2012. godine, bio sam član Glavnog odbora i predsednik Odbora za energetiku. Pošto je SNS prvi put ušao u vlast, trebalo je da ja sprovedem politiku SNS. Ali zatim je sproveden konkurs za izbor direktora EPS. Prijavilo se 70 kandidata i u jakoj konkurenciji ja sam pobedio. Pored konkursa, izdržao sam i test vremena. Članstvo u SNS mi nije bila velika preporuka, osećao sam samo veći pritisak u uradim više”.

Obradović je na pitanje da li i dalje sprovodi politiku SNS, odgovorio:

“Ona se uspešno sprovodi i EPS je primer kako je od našeg programa za elektroenergetiku, koji smo doneli pre nego što je SNS ušao u vlast, većina sprovedena. Ocenjeni smo kao najuspešnije preduzeće u reformama. Malo ko je očekivao da ćemo započeti depolitizaciju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: