"Železnice dugo bile poslednji transport"

Osnovni cilj predloženih izmena i dopuna dva zakona iz oblasti železnica je nastavak reformi koje se sprovode u Železnicama i zelezničkom transportu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

12:20

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u Skupštini Srbije.

"Želimo da i operativno i finasijski železnica bude profitabilna, efikasna i da sve ono što smo radili u prethodnih godinu ipo dana bude samo početak našeg usklađivanja i uključivanja naše železnice u železnički sistem EU", kazala je Mihajlović u Skupštini Srbije.

Obrazlažući predložene izmene i dopune Zakona o železnici i Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice, Mihajlović je navela da se novine tiču poboljšanja i povećanja bezbednosti, uspostavljanje konkurencije u železničkom transportu, uvodjenje pristupa i korišćenja železničke mreže.

Ona je napomenula da je železnički transport u Srbiji dugi niz godina bio poslednja vrsta transporta. "Prioritet i interes vlade je da se železnica i železnički transport vrate na mesto na koje zaslužuju", istakla je Mihajlović.

Ona je navela da je od 3.809 kilometara pruga u Srbiji samo 36 odsto elektrificirano .

Mihajlović je rekla da se pored reformi u želenicama koje su već u toku, radi na pokretanju investicionog ciklus kako bi se pokrenulo 1,5 milijardu evra koje "stoje" u železnicama.

Poslanici razmatraju izmene Zakona o železnici, koji predviđa liberalizaciju želežničkog saobraćaja, budući da će operaterima biti dostupna svaka deonica na kojoj se odvija saobraćaj.

Vlada Srbije je predložila da se taj zakon donese po hitnom postupku, jer bi, kako je objasnila, u suprotnom bilo značajnih posledica za železnički saobraćaj u Srbiji, ali i za rad 15 privrednih društava za upravljanje javnom želežničkom infrastrukturom i obavljanje javnog prevoza u želežničkom saobraćaju.

Navela je da je neophodno da članice EU železničkim prevoznicima omoguće status samostalnih operatora koji će poslovati na komercijalan način - u skladu sa zahtevima tržišta.

Poslanici će na drugoj sednici jesenjeg zasedanja razmatrati još jedan zakonski predlog iz te oblasti, a reč je o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice. Na dnevnom redu su i predozi zakona o potvrdjivanju tri sporazuma između Vlade Srbije i vlada Slovačke, Mađarske i Tunisa , koji se odnose na međuanrodni kombinovani transport i drumski prevoz putnika i stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: