Kako do EU novca - ugledajte se na njih

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport obišao je Vršac, koji je jedan od najuspešnijih gradova u Srbiji u korišćenju predpristupnih fondova EU.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

08:47

Default images
Foto: Thinkstock

Davenport je poručio da je ključ uspeha u efikasnoj saradnji lokalne samouprave sa privredom, te da po tome druge opštine u Srbiji treba da se ugledaju na Vršac.

"Ovo je put kojim bi trebalo da idu i druge opštine i gradovi u Srbiji i ovakvo efikasno korišćenje evropskih fondova može da posluži kao upustvo za druge", izjavio je Davenport novinarima prilikom posete Tehnološkom parku u Vršcu, gde je obišao budući biznis inkubator. Davenport je rekao da je impresioniran nivoom saradnje opštine Vršac i privrede, kao i time što imaju zajedničku viziju budućnosti za to mesto. On je istakao da to stvara mnogo bolje uslove za pristupanje evropskim fondovima različite vrste.

"Vršac je bio veoma uspešan u tome i zato su dobili velike sume novca u prethodnom periodu, a pre svega zbog efikasnosti i dobre saradnje", rekao je Davenport.

On je naglasio da je EU posvećena razvoju srpske privrede i da je veoma ponosan što je EU finansijski i moralno podržala projekat tehnološkog parka, gde sada ima 10 kompanija i otvoreno nekoliko hiljada novih radnih mesta.

Najveća kompanija u tom parku je nemački Frezenijus medical car, koji pravi opremu za dijalizu.

Šef misije EU u Srbiji je dodao da su veoma važna mala i srednja preduzeća i da je upravo i formiran biznis inkubator i najavio da će EU i dalje podržavati takva preduzeća u Srbiji.

Srbija u periodu 2014-2020. učestvuje u osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje.Od 2004. godine do danas u Srbiji je podneto više od 3.500 predloga projekata, finansirano je više od 800 projekata, koje je sprovodilo oko 500 organizacija iz Srbije.Prema podacima Delegacije EU u Srbiji, ugovoreno je više od 91 milion evra, a svakih 100 evra potrošenih za prekograničnu saradnju privuče dodatnih 165 evra.

Generalni direktor kompanije Hemofarm u Vršcu Ronald Seliger rekao je da mu je drago što je ta kompanija "srce" Tehnološkog parka, s obzirom na to da je taj projekat pokrenut za dobavljače Hemofarma.

On je rekao da je Hemofarm, u saradnji sa jednom firmom obezbedio prostor za formiranje biznis inkubatora, koji će koristiti mala preduzeća. "Iz iskustva u Nemačkoj, znamo da su mala preduzeća sama kičma poslovanja i privrede", rekao je Seliger.

Davenport je obišao realizovane projekte IPA programa prekogranične saradnje- Agriko pijacu, projekat koji se sprovodio u okviru EU programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, a vrednost je bila dva miliona evra, od čega je 85 odsto finansirala Evropska unija.

Takođe je obišao i Regionalni centar za baštinu Banata - Konkordia, a realizaciju tog projekta finansirala je EU, preko programa IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Vrednost projekta je 1.000.000 evra, od čega je EU izdvojila skoro 850.000 evra, dok je opština Vršac, kao glavni nosilac projekta, učestvovala sa 150.000 evra.

Biznis inkubator centar Vršac, takođe je projekat, uspostavljen rekonstrukcijom 1.000 kvadratnih metara starog skladišnog prostora u novih osam proizvodnih modula, površine od 60 do 150 kvm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: