"Ne može se protiv suda, nismo mađioničari"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će to ministarstvo učiniti sve da socijalno ugroženi i u oktobru dobiju besplatne količine stuje i gasa

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

16:37

Default images
Foto: Tanjug

On je, međutim, istakao da se ne može raditi protiv odluke Ustavnog suda, koji je doneo odluku da je Uredba o tome neustavna.

"Pokušaćemo da nađemo neko rešenje, ali nismo mađioničari i ne možemo praviti nikakve gimnastike, koje će da idu protiv odluka nadležnih sudova, koje su obavezujuće", rekao je Antić novinarima, prilikom posete Beogradskim elektranama.

On je podsetio da je neustavnom proglašena stara Uredba o energetski zaštićenim potrošačima, zbog toga što njome nije bilo definisano rešenje pitanja žalbi potrošača i napomenuo da se priprema nova uredba koja će biti usvojena do kraja oktobra.

Ustavni sud je 25. marta ove godine doneo odluku da je ta uredba neustavna i istovremeno odlučio da odloži objavljivanje te odluke za maksimalnih šest meseci - do 25. septembra, da bi se pružila mogućnost da se za to vreme donese nova uredba koja je u skladu sa Ustavom i zakonom.

Nova uredba će, međutim, tek biti doneta do kraja oktobra, pa se postavlja pitanje da li će socijalno ugroženi i tokom oktobra imati pravo na besplatne energente.

On je najavio da bi, po novoj Uredbi koja treba da počne da važi od novembra, još veći broj socijalno ugroženih potrošača nego do sada mogao da računa na besplatnu struju i gas, ali ne i za grejanje, koje već subvencionišu lokalne samouprave.

Antić je ranije rekao da će veći broj socijalno ugroženih stanovnika moći da aplicira za tu pomoć države i da će moći da se prijave socijalno ugrožene kategorije, zdravstveno ugroženi potrošaci i korisnici tudje nege i pomoći.

Građani, odnosno domaćinstva koja steknu status energetski zaštićenog kupca imaju pravo da, u zavisnsoti od broja članova domaćinstva, besplatno potroše izmedju 120 i 250 kilovata mesečno, odnosno tokom grejne sezone od 35 do 75 kubnih metara gasa mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: