Šubara otvorio dušu - sklonio me Sertić

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara kaže da je udaljen sa posla jer ministar privrede Željko Sertić sa njim ima lični sukob.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.10.2015.

14:10

Default images
Foto: Tanjug

On je naveo da se nada da će dokazati da su neosnovane optužbe o njegovom radu.

Sa druge strane, Ministarstvo privrede je saopštilo da je postupak za udaljenje sa posla direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare pokrenut jer je loše obavljao taj posao i bio smetnja uspešnom završetku procesa privatizacije. Šubara je na konferenciji za novinare kazao da će u žalbenom postupku do 20. oktobra dostaviti dokaze da je sve radio po zakonu i u interesu države, ali da će prihavatiti odluku Vlade, kakva god da bude.

Vlada Srbije je 6. oktobra 2015. donela rešenje o udaljenju sa dužnosti direktora Agencije za privatizaciju, na predlog ministra privrede koji je pokrenuo postupak za utvrđivanje razloga za njegovo razrešenje.

Šubara je dužnost direktora Agencije za privatizaciju preuzeo u januaru ove godine, a izabran je na konkursu na period od pet godina.

On je danas potvrdio da u slučaju da ga Vlada razreši neće pokretati sudski postupak kako bi zaštitio svoja prava.

"Rešenje o udaljenju sa posla sa obrazloženjem da sam pravio veliku štetu za mene je uvredljivo, ali mi daje još veću snagu da dokažem da je netačno sve ono što je bilo navedeno kao razlog za takvu odluku", kazao je Šubara.

Istakao je da nema sukob ni sa kim u Vladi, niti u bilo kojem državnom organu i da je odlično sarađivao sa Upravnim i Nadzornim odborom Agencije za privatizaciju i zaposlenima u toj instituciji.

Prema rečima Šubare, predsednik Upravnog odbora Agencije Muamer Redžović, koji sada obavlja njegov posao, nudio je ostavku nakon što je Vlada Šubaru udaljila sa dužnosti, ali ga je on ubedio da to ne čini jer bi ličilo na osvetu, a Agencije bi bila urušena.

Šubara je negirao optužbe ministra privrede da nije dostavljao izveštaje o radu Agencije, nazivajući to "glupošću" i naveo da je Ministarstvu privrede dostavio osam mesečnih izveštaja, a da je slao i nedeljne izveštaje.

Komentarišući nadozor nad Agencijom koje je Ministarstvo privrede sprovelo zbog podele akcija RTV Vranje zaposlenima u tom mediju, on je kazao da je na odluku Agencije saglasnost dalo Ministarstvo privrede.

"U tom slučaju smo primenili Zakon o privatizaciji i zaposlenima u RTV Vranje podelili besplatne akcije kao što je urađeno i u drugim privatizovanim firmama. Međutim, naknadno smo zatražili tumačenje Skupštine Srbije da ona utvrdi koje propise treba primeniti u slučaju podele akcija zaposlenima u medijima, jer će biti još medija čiji kapital će biti besplatno deljen", objasnio je Šubara.

Kako je istakao, netačne su i prozivke ministra privrede da je "terao investitore", o čemu svedoče podaci da je obavio 1.100 razgovora sa investitorima. On je kazao da se sa Sertićem sporio i zbog privatizacije Beogradske industrije piva (BIP) jer je smatrao da ta fabrika može da se uspešno proda, a da su ljudi koje je ministar privrede postavljao na rukovodeća mesta u BIP-u namerno to preduzeće oterali u stečaj.

"Novac se gomilao na računu BIP-a, nisu plaćane nikakve obaveze, pa je Poreska uprava pokrenula stečajni postupak, prvi put za neko preduzeće gde je država većinski vlasnik", rekao je Šubara.

Po njegovim rečima, i dalje ima investitora koji bi odmah kupili BIP, a Agencija je uspešno pregovarala i sa američkom investicionm bankom Goldman Saks o kupovini Petrohemije i sa ruskim Energocentrom o vlasništvu u Rudnicima Resavica, o čemu će se uskoro više znati.

Ministarstvo: Smenjen jer je loše radio

"Tri nedelje uoči odluke Vlade Srbije da direktora Agencije za privatizaciju udalji sa čelne pozicije Ljubomir Šubara nije ni u jednom od brojnih novinskih tekstova iskoristio priliku da sa pozicije direktora iznese optužbe koje saopštava danas. Jedino novo što je javnost danas mogla da čuje je to da gospodin Šubara smatra - Agencija, to sam ja", navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ministarstvo privrede je istaklo da je zatražilo udaljenje Ljubomira Šubare sa mesta direktora Agencije za privatizaciju zbog brojnih propusta u radu i zato što Agencija za vreme njegovog mandata nije radila ažurno u korist investicija.

"Uprkos nastojanjima Ministarstva privrede, u skladu sa strateškom orijenatacijom Vlade da se na privatizaciji preduzeća radi predano, Agencija se pokazala krajnje neefikasnom. ;Za takav nerad odgovornost je morala da se traži od direktora", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kako je navedeno, Vlada Srbije jednoglasno je podržala predlog da se Šubara udalji sa posla do okončanja postupka za utvrđivanje postojanja razloga za razrešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: