"Ni veći nivo aflatoksina ne bi škodio"

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ponovo će biti promenjen.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:21

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Stručna radna grupa predložila je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda.

Nivo aflatoksina u mleku podignut je sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,25 mikrograma. Zašto baš sada?

I dok će proizvođači biti zaštićeni, potrošače interesuje kvalitet, odnosno zdravstvena sigurnost.

"Neće nikome sadržaj ni veći od 0,25 smetati... ni čoveku, ni životinjama“, kaže Milan Prostran.

Proizvođači su ovakvom odlukom, očekivano, zadovoljni.

"Mislim da nema razlika, mi isto radimo. Prioritet je da se kukuruz osuši dovoljno ispod 12 odsto vlage i nema opasnosti da se pojavi u nekoj značajnijoj meri“, kaže Goran Joksić, savetnik za stočarstvo.

A značajnu ulogu u varijacama dozvoljenih supstanci ima i politička i ekonomska situacija na tržištu.

"Nikome od nas nije zdravlje bilo ugroženo ni ranije, ali se to pitanje zaoštrava jer ostale zemlje zaoštravaju pravilnike, pokušavaju da vas odvrate sa svojih tržišta...", kaže Prostran.

Ministarstvo poljoprivrede u obavezi je da poštuje preporuku stručne radne grupe, a odluka će stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika. iframe frameBorder="0" src="http://www.b92.net/embed/index.php?nav_id=1048641" width="640" height="360" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen class="b92Video" >

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: